„Tieto slávnosti mám veľmi rada, chodím sem každý rok,“ prezradila Lucia Lachkovičová (18) pri 18-kilovej kapuste.
STUPAVA - V mestečku na Záhorí sa cez víkend všetko točilo okolo kapusty! Návštevníci Dni zelá si tu „pošmakovali“ na špecialitách z tejto zdravej zeleniny, videli najťažšiu kapustovú hlavu a vytvorili ustanovujúci slovenský rekord.
„Dni zelá organizujeme preto,
aby ľudia videli, že kapusta
nepochádza len z hypermarketu
a jej pestovanie má
dlhú tradíciu,“ povedal šéf
miestneho kultúrneho strediska
Pavel Slezák. O tom, že
Stupavčania „zelé“ vedia pestovať,
svedčia aj výsledky.
Najťažšiu hlávku kapusty vypestoval
Štefan Hnedý. Vážila
neuveriteľných 18 kilogramov.
Stupavčania kapustu spropagovali
aj na ceste.
Na takmer trojkilometrovej trati si ju mladí i starí podávali z ruky do ruky. O zápis do slovenskej knihy rekordov sa postarali dĺžkou trate a počtom zúčastnených. Boli ich približne dve tisícky. Pestovanie a spracovanie kapusty je typické pre Stupavu a okolie. Umenie kvasenia tejto zeleniny sa dedí z generácie na generáciu a mnohé stupavské rodiny ju dodávajú obchodom.
Na takmer trojkilometrovej trati si ju mladí i starí podávali z ruky do ruky. O zápis do slovenskej knihy rekordov sa postarali dĺžkou trate a počtom zúčastnených. Boli ich približne dve tisícky. Pestovanie a spracovanie kapusty je typické pre Stupavu a okolie. Umenie kvasenia tejto zeleniny sa dedí z generácie na generáciu a mnohé stupavské rodiny ju dodávajú obchodom.