LONDÝN - Noma v dánskej metropole Kodaň sa po roku opäť ocitla na čele rebríčka najlepších reštaurácií sveta. Z 50-tky tých naj, ktorú každoročne vydáva britský časopis Restaurant Magazine, podnik na prvé miesto vybralo viac ako 800 kuchárov, gastroodborníkov a novinárov. Na niektoré lahôdky, ktoré v ňom ponúkajú, treba mať naozaj odvahu!
Na druhom mieste sa umiestnil španielsky podnik El celler de Can Roca z Girony neďaleko Barcelony, tretí je ďalšia španielska restaurácia Mugaritz v meste Errenteria neďaleko San Sebastianu. Na ďalších priečkach sa umiestnili reštaurácie z Talianska, Británie a Spojených štátov.
Porota ocenila, že Rene Redzepi, šéfkuchár Nomy, pripravuje pre svojich hostí nové recepty severskej kuchyne, napríklad pižmoňov, morských ježkov na kôpri alebo hovädzie líčka s hruškami.
Niektorí francúzski šéfkuchári a gastronomickí kritici sa domnievajú, že súťaž nie je dosť seriózny a príliš odráža súčasné módne kulinárske trendy. Francúzsko má v rebríčku osem reštaurácií, jednu z toho v prvej desiatke, a to parížsky podnik Le Chateaubriand.
Podľa organizátorov súťaže sa zoznam najlepších rozširuje o prírastky zo stále nových krajín. Medzi kulinársky vplyvné národy sa v posledných rokoch vraj dostávajú napríklad Peruánci alebo Rusi.
Cenu šéfkuchára, ďalšie prestížne ocenenie britského magazínu, tento rok získal kuchár Massimo Bottura, ktorého reštaurácia Osteria Francescana v Modene teraz v Taliansku vraj patrí k najpopulárnejším.