Valéria Šabíková nasušila viac ako 6-tisíc dubákov.
TEKOVSKÉ NEMCE - Hviezda medzi hubármi! Valéria Šabíková (54) z Tekovských Nemiec (okres Zlaté Moravce) sa môže pochváliť unikátnym hubárskym úlovkom. Od mája do konca augusta nazbierala viac ako 6-tisíc dubákov! Na takúto „žatvu“ si ani nepamätá.
Obrovský hubársky úspech má pani Šabíková aj napriek tomu, že na hríby
nikdy nechodí skoro ráno ako väčšina poctivých hubárov. „Do lesa v miestnej
časti Rybníčky vyrážam vždy až okolo jedenástej a dubáky zbieram asi do
pol druhej. Vždy sa však vrátim domov s košmi plnými hríbov,“ smeje sa. Vyratúva,
že vysušené hríby uložila do 33 štvorlitrových pohárov, pričom v niektorom
je až dvesto dubákov. Pri zbieraní jej pomáhal kamarát Ivan Tabaček (35)
z obce.
Pani Valéria je krčmárka a dubáky si vysušila na povale pohostinstva. Sama hríby veľmi neobľubuje. „Zjem ich, ale hubárčenie beriem skôr ako záľubu. Pre rodinu varievam hubový guláš, praženicu s hríbami, alebo ich pridávam do kapustnice. Väčšinu ich však rozdám známym,“ hovorí pani Valéria.
Náročnejšie než zber dubákov je ich krájanie, pretože po niekoľkých hodinách z toho bolia prsty. Ale i sušenie, lebo huby treba často obracať. Pani Valéria sa otravy nebojí, hríby vraj pozná dobre. Za najkurióznejší úlovok tejto sezóny pokladá krásnu dubákovú rodinku s 10 veľkými a 40 malými hríbikmi v jednom trse.
Sezóna sa pomaly končí
Hubári už veľa podobných rekordných úlovkov nenazbierajú - sezóna v našich lesoch sa podľa všetkého končí. Tvrdia to odborníci, ktorí upozorňujú, že v týchto dňoch sa darí najmä muchotrávkam. „Les je posiaty muchotrávkami červenými a inými nejedlými hubami,“ hovorí aj Miroslav Saniga, pracovník výskumnej stanice v obci Staré Hory pri Banskej Bystrici. Z jedlých húb podľa neho rastú najmä rýdziky pravé, borovicové či smrekové: „Tie sú však už často červivé,“ dodáva. Na huby podľa neho nie je vhodné počasie: „Už dlhšie nepršalo a ani nevyzerá, že v najbližšej budúcnosti bude. Tá hlavná hubárska sezóna je teda asi už za nami.“
Pani Valéria je krčmárka a dubáky si vysušila na povale pohostinstva. Sama hríby veľmi neobľubuje. „Zjem ich, ale hubárčenie beriem skôr ako záľubu. Pre rodinu varievam hubový guláš, praženicu s hríbami, alebo ich pridávam do kapustnice. Väčšinu ich však rozdám známym,“ hovorí pani Valéria.
Náročnejšie než zber dubákov je ich krájanie, pretože po niekoľkých hodinách z toho bolia prsty. Ale i sušenie, lebo huby treba často obracať. Pani Valéria sa otravy nebojí, hríby vraj pozná dobre. Za najkurióznejší úlovok tejto sezóny pokladá krásnu dubákovú rodinku s 10 veľkými a 40 malými hríbikmi v jednom trse.
Sezóna sa pomaly končí
Hubári už veľa podobných rekordných úlovkov nenazbierajú - sezóna v našich lesoch sa podľa všetkého končí. Tvrdia to odborníci, ktorí upozorňujú, že v týchto dňoch sa darí najmä muchotrávkam. „Les je posiaty muchotrávkami červenými a inými nejedlými hubami,“ hovorí aj Miroslav Saniga, pracovník výskumnej stanice v obci Staré Hory pri Banskej Bystrici. Z jedlých húb podľa neho rastú najmä rýdziky pravé, borovicové či smrekové: „Tie sú však už často červivé,“ dodáva. Na huby podľa neho nie je vhodné počasie: „Už dlhšie nepršalo a ani nevyzerá, že v najbližšej budúcnosti bude. Tá hlavná hubárska sezóna je teda asi už za nami.“