Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Mladík dostal doživotie, pre majetok vyvraždil rodinu

ilustračné foto
ilustračné foto

BERLÍN - Na doživotie bez možnosti predčasného prepustenia poslal dnes krajský súd v Ulme do väzenia devätnásťročného mladíka, ktorý zastrelil svojich rodičov a dve sestry v túžbe po majetku. Jeho dvadsaťročný pomocník dostal so zreteľom na mladosť a zdravotné postihnutie desať rokov väzenia.

Zo zbraní ukradnutých v miestnom streleckom združení vypálili 9. apríla 2009 na svoje obete celkom 30 rán. Advokát hlavného odsúdeného oznámil, že sa proti doživotnému trestu odvolá.

Prípad vyvolal vlani v Nemecku veľký rozruch. Podľa žaloby konal páchateľ čisto v snahe stať sa jediným dedičom majetku rodiny. Svojho spolužiaka, trpiaceho takzvaným Aspergerovým syndrómom, čo je porucha osobnosti považovaná za miernu formu autizmu, prehovoril k účasti na čine. Obaja najprv v dome rodiny 19 výstrelmi zabili obe sestry iniciátora zločinu. Potom v miestnej reštaurácii navštívili rodičov, a po zistení, že sa čoskoro vrátia domov, sa pred nimi vrátili na miesto činu a tam ich ďalšími 11 výstrelmi zabili. Dvadsaťročný muž vyšetrovateľom tvrdil, že strieľal na žiadosť spolužiaka len sám, súd mu to však z viacerých dôvodov neuveril.

Pôvodne boli obaja páchatelia obžalovaní aj z niekoľkých vlámaní, napríklad do supermarketu a do tenisového klubu, od stíhania ale súd nakoniec upustil. V platnosti ostalo len vlámanie do streleckého spolku, kde ukradli päťnásť zbraní a muníciu, z ktorých niektoré použili k činu.

Proces sa konal s vylúčením verejnosti. Súd konštatoval obzvlášť závažnú vinu hlavného páchateľa, a preto u neho neuznal zásadu neplnoletosti v čase spáchania činu. Udelil mu doživotný trest, čo spolu s konštatovaním obzvlášť priťažujúcich okolností vylučuje podľa nemeckého právneho poriadku podmienečné prepustenie po odpykaní 15 rokov.

Súd okrem toho stanovil, že pred akoukoľvek úvahou o ukončení trestu sa musí najprv úradne preskúmať, či dotyčný ešte stále predstavuje nebezpečenstvo pre spoločnosť, a či preto môže byť prepustený.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu