Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Bývalý nacista dostal za vraždy z roku 1944 doživotie

Heinrich  Boere
Heinrich Boere (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Na doživotie dnes poslal súd v západonemeckom Aachene do väzenia bývalého príslušníka nacistických jednotiek SS Heinricha Boereho za vraždu troch Holanďanov v roku 1944. Teraz osemdesiatosemročný muž sa k činu priznal. Či do výkonu trestu nastúpi, musí ešte schváliť lekár. Dnešný verdikt tak urobil bodku za jedným z posledných procesov s nacistickými vojnovými zločincami, ktorý začal vlani v októbri.

Krátko po obsadení Holandska nacistami vstúpil Boere dobrovoľne do jednotiek Waffen SS a o štyri roky neskôr sa zúčastnil akcie s krycím názvom Silbertanne (Strieborná jedľa), ktorej cieľom bolo rozprášiť holandský odboj. Pri čistke nacisti zabili najmenej 54 Holanďanov. Boere pred aachenským tribunálom uviedol, že konal na rozkaz a že zákrok proti odbojárom vtedy nepovažoval za zločin. Dnes to vraj ľutuje.

"Ako prostý vojak som sa naučil počúvať rozkazy. Vedel som, že ak by som ich nevykonal, porušil by som prísahu a zastrelili by ma," uviedol Boere v decembri v priznaní, ktoré na súde prečítal jeho obhajca. Syn holandského otca a nemeckej matky, ktorý sa narodil v Eschweileri pri Aachene a vyrastal v holandskom Maastrichte, počas procesu nehovoril a pohyboval sa len pomocou kolieskového kresla.

Za svoje činy bol v Holandsku v roku 1949 odsúdený na trest smrti, ktorý tamojšia justícia neskôr zmiernila na doživotie. Na základe toho teraz obhajoba žiadala zastavenie procesu; argumentovala, že jej klient nemôže byť za rovnaké činy odsúdený dvakrát. Súd v Aachene jej však nevyhovel a priklonil sa na stranu obžaloby, ktorá pre muža číslo šesť na zozname najhľadanejších nacistických vojnových zločincov Strediska Simona Wiesenthala navrhovala doživotie.

Trestu od holandského súdu sa Boere vyhol útekom do Nemecka, ktoré ho odmietlo Holanďanom vydať a v 80. rokoch prípad zastavilo. Opätovne ho otvorila v roku 2008 prokuratúra v nemeckom Dortmunde na základe dôkazov zozbieraných holandskými vyšetrovateľmi a Boereho priznania pre holandskú tlač. V roku 2006 totiž detailne opísal vtedajšie udalosti denníku Algemeen Dagblad.

Boere, ktorý žil v rodnom meste a pracoval ako baník, sa priznal k zastreleniu lekárnika Fritza Bickneseho v Brede, Franse-Willema Küstersa vo Wassenaare a majiteľa obchodu s byciklami Teuna de Groota vo Voorschotene . "Keď sme vedeli s istotou, že máme správneho muža, zastrelili sme ho," povedal pre denník. "Nič som necítil, bola to práca. Rozkaz bol rozkaz, inak by to znamenalo moju kožu. Trápiť ma to začalo až neskôr. Teraz to ľutujem," uviedol už pred štyrmi rokmi.

V Nemecku v súčasnosti prebieha ešte druhý proces s údajným páchateľom nacistických vojnových zločinov. Obvineniu z podielu na vražde 27 900 Židov pred mníchovským súdom čelí bývalý dozorca z vyhladzovacieho tábora Sobibor John Demjanjuk. Proces s ním by mal vyvrcholiť v máji, Demjanjuk na rozdiel od Boereho vinu popiera.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu