Streda26. jún 2024, meniny má Adriána, zajtra Ladislav, Ladislava

Proces pomoci EÚ je pomalý, kritizuje Grécko

George Papandreou
George Papandreou

ATÉNY - Grécky premiér George Papandreou v piatok po príchode z mimoriadneho summitu Európskej únie kritizoval lídrov 27-členného bloku za ich postup pri riešení ekonomických problémov, s ktorými jeho krajina momentálne zápasí.

Ako povedal, únia síce Grécku pomôže, no celý, niekoľko mesiacov trvajúci proces bol píliš bojazlivý, pomalý a nekoordinovaný. To podľa jeho slov viedlo k podkopaniu dôveryhodnosti Atén a neistote, na čo doplatila najmä spoločná európska mena.

Papandreouvi sa nepáčil najmä fakt, že EÚ zlyhala v rámci vytvárania celkového psychologického dojmu, keďže špekulácie okolo situácie v jeho krajine "vytvorili psychológiu bezprostredného (ekonomického) kolapsu" Grécka.

Čo sa týka koordinácie tak zlyhali Európska komisia, členské štáty aj Európska centrálna banka, cituje gréckeho lídra portál britskej spravodajskej televízie BBC. Lídri EÚ sa na štvrtkovom summite dohodli na pláne finančnej pomoci Grécku s cieľom zabrániť prehĺbeniu krízy v 16-člennej eurozóne.

Detaily plánu budú známe pravdepodobne až na budúci týždeň v utorok po schôdzke ministrov financií EÚ. Lídri únie naznačili, že Grécko dostane pomoc vo forme dobrovoľných pôžičiek od členských krajín.

Ochotu pomôcť v uplynulých dňoch deklaroval aj šéf Medzinárodného menového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn, no EÚ chce podľa jej lídrov preukázať schopnosť riešiť si vlastné problémy sama.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu