Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Na západe Čiech sa objavili prvé mrazíky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ŠINDELOVÁ - Prvý mráz tohtoročného ustupujúceho leta namerali na Karlovarsku. Dva metre nad zemou prístroje ukázali teplotu mínus 0,5 stupňov Celzia. V piatich centimetroch nad zemou mínus 2,2 stupňa. Nedeľa sa tak na západe Čiech stal jedným z prvých dní, kedy teplota klesla pod bod mrazu. Ešte nižšiu teplotu zaznamenala stanica na Horskej Kvilde, kde v dvoch metroch nad zemou namerali 3,4 stupňa Celzia pod nulou.

"Naša lokalita je známa mrazom, ktorý máme každý mesiac. Tento rok po dlhých rokoch bol júl mesiacom, kedy sa mráz neobjavil. Raritou je aj august, keď sa mráz objavil až na samom konci mesiaca," uviedol Rudolf Kovařík, meteorológ zo Šindelovej.

Prvé mrazíky v dvoch metroch bývajú podľa jeho slov bežné už tak po 15., 18. auguste, tento rok prišli podstatne neskôr. Šindelová je lokalitou na Karlovarsku, kde sa vyskytujú mrazy najčastejšie a patrí medzi najchladnejšie miesto.

"Tento rok boli obrovské vlhká a aj teplá. Preto sa premnožili slimáci a ďalší škodcovia," dodal.

Prvé mrazy teraz podľa Kovaříka budú mať na svedomí georgíny, kvety kvôli nižšej teplote chatárom pomrzli. Ak sa v Šindelovej objavia prvé mrazíky, budú nasledovať aj v ďalších dňoch. Na ostatnom území Karlovarského kraja spravidla prvé teploty pod nulou nastupujú až o tri štyri týždne neskôr, teda mohli by sa objaviť niekedy ku koncu septembra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu