Nedeľa22. september 2024, meniny má Móric, zajtra Zdenka

Pakistanský premiér vyzval utečencov, aby sa vrátili domov

Pakistanský premiér Júsuf Réza Gilání
Pakistanský premiér Júsuf Réza Gilání (Zdroj: SITA)

ISLAMABAD - Pakistanský premiér Júsuf Réza Gilání vo štvrtok vyzval takmer dva milióny ľudí, ktorí utiekli pred masívnou ofenzívou proti Talibanu na severozápade krajiny, aby sa budúci týždeň vrátili do svojích domovov v údolí Svát.

Podľa jeho slov ich bude pri tom podporovať aj armáda, ktorá bude dohliadať na bezpečnosť. Ako uviedol, obyvatelia môžu svoj návrat plánovať od 13. júla. Väčšina z 1,9 milióna utečencov vrátane pol milióna, ktorí utiekli minulý rok, sa nachádza u známych, príbuzných a v preplnených utečeneckých táboroch. Exodus vypukol po intenzívnej vládnej ofenzíve, ktorá v oblasti eliminovala viac než 1 700 militantov.

Údolie Svát, ktoré bolo ešte pred dvoma rokmi centrom turizmu, je od roku 2007 dejiskom islamského povstania na čele s radikálnym duchovným Maulánom Fazlulláhom. Pakistanská vláda vo februári po dvoch rokoch bojov s militantmi nakoniec súhlasila s tým, že v oblastiach na severozápade krajiny bude platiť nimi presadzované prísne islamské právo šaría. Vládne sily začali novú ofenzívu proti Talibanu koncom apríla po tom, čo sa bojovníci hnutia napriek mierovej dohode priblížili k hlavnému mestu Islamabad na necelých 100 kilometrov. Pakistan v máji vypísal odmenu vo výške piatich miliónov rupií (44 800 eur) za informácie, ktoré by viedli k Fazlulláhovmu dolapeniu. V stredu pakistanské bezpečnostné sily informovali, že majú "presvedčivé" dôkazy o tom, že Fazlulláh bol počas ofenzívy zasiahnutý a zranený.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu