Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Ukrajinský najvyšší súd vyhlásil druhé kolo volieb za neplatné

Viktor Juščenko
Viktor Juščenko

KYJEV - Ukrajinský najvyšší súd dnes rozhodol, že výsledky sporného druhého kola prezidentských volieb, v ktorých zvíťazil premiér Viktor Janukovyč, sú neplatné.

Predsedajúci sudca Anatolij Jarema, ktorý zverejnil rozhodnutie súdu po piatich dňoch skúmaní, povedal, že je potrebné "opakované hlasovanie".

Ďalej oznámil, že toto hlasovanie by sa malo uskutočniť v období troch týždňov od 5. do 26. decembra. Znamená to, že sa uskutoční opätovné hlasovanie rozhodujúceho druhého kola volieb, ktoré opozičný kandidát Viktor Juščenko označil za zmanipulované úradmi.

Najvyšší súd vydal toto rozhodnutie ako odpoveď na sťažnosť opozičného lídra Viktora Juščenka, ktorý požiadal súd, aby zrušil výsledky druhého kola prezidentských volieb z 21. novembra. Sťažnosť odôvodnil tým, že voľby poznačili podvody, vďaka ktorým zvíťazil jeho protikandidát Janukovyč.

Juščenko presadzuje rýchle opakovanie druhého kola volieb. Tvrdí, že by sa malo uskutočniť 19. decembra. Kritizoval stanovisko odchádzajúceho prezidenta Leonida Kučmu, ktorý sa vyslovil za opakovanie úplne celých prezidentských volieb. Tento návrh vnímajú politickí pozorovatelia ako jeho snahu dosadiť do volebného súboja nového vládneho kandidáta, ktorý sa bude tešiť väčšej obľube ako Janukovyč.

Tisíce stúpencov opozície, ktorí v očakávaní súdneho rozhodnutia zaplavili centrum Kyjeva, reagovali na výrok súdu jasaním a mávaním národných vlajok a oranžových zástav Juščenkovej kampane. Protestujúci skandovali meno opozičného vodcu a z diaľky bolo počuť výstrely z ohňostrojov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu