RÍM - Talianska polícia zadržala 19 osôb, ktoré dopovali byvoly zakázaným rastovým hormónom, aby zvýšili produkciu vyhlásenej mozzarelly, ktorá sa vyrába z byvolieho mlieka. Počas uplynulého roka je to už druhá aféra spochybňujúca nezávadnosť tohto syra vyrábaného najmä v oblasti Neapola.
Hormón somatropín, ktorý sa pri dopování byvolov používal, ale neznamená podľa polície pre spotrebiteľov žiadne nebezpečenstvo.
"Väčšina zadržaných sú chovatelia zvierat, ide ale i o niekoľko ľudí, ktorí im hormón dodávali," prehlásil plukovník Ernesto Di Gregorio z policajného útvaru v Neapole. Zároveň podľa neho uzatvorili i niekoľko veterinárnych staníc.
"Somatropín patrí v rámci EÚ medzi látky, ktoré sa nesmú používať pri chove dobytka. Hormón sa síce nepovažuje za toxický, ale i tak ho nemožno označiť za bezpečnú látku," upozornil Di Gregorio. Zdôraznil, že terajšia záležitosť sa nedá porovnať s ohrozením, ktoré pred rokom znamenala pro konzumentov mozzarella obsahujúca nebezpečný dioxín.
Aféra s dioxínom v byvolej mozzarelle sa prevalila vlani v marci, kedy úrady museli zabaviť pri Neapole 66 chovov, pretože poľnohospodárske podniky vyrábali syr z mlieka obsahujúceho jedovatý dioxín. Incident mal za následok niekoľkomesačný bojkot mozzarelly v Taliansku i zahraničí.
Momentálna aféra sa týka 25 chovov z celkového počtu 3-tisíc, ktoré v oblasti Neapola existujú, uistil Di Gregorio. Ku zisteniu somatropínu v byvolom mlieku viedla podľa neho prísna potravinárska kontrola, ktorá sa uplatňuje od minulého roka.
S odvolaním sa na talianske úrady o tom dnes informovala agentúra AFP.