Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Armáda tajne zasahovala proti al-Kájde v Pakistane aj Sýrii

WASHINGTON - Americká armáda uskutočnila od roku 2004 viac ako desať tajných operácií proti al-Kájde a ďalším teroristickým skupinám v Sýrii, Pakistane a iných krajinách. Napísal to denník New York Times, ktorý citoval anonymné zdroje.

Podľa novín operácie boli schválené tajným rozkazom, ktorý vtedajší minister obrany Donald H. Rumsfeld podpísal a prezident George W. Bush schválil na jar 2004.

Na základe rozkazu mohla armáda zaútočiť na al-Kájdu kdekoľvek na svete a uskutočňovať operácie v krajinách, ktoré neboli vo vojne s USA. Jedna takáto operácia sa uskutočnila 26. októbra v Sýrii, uviedli NYT. Washington zásah formálne nepriznal, ale americkí predstavitelia uviedli, že terčom bol významný člen al-Kájdy v Iraku.

Sýria požiadala o protokol, pričom uviedla, že pri útoku zahynulo osem civilistov. V roku 2006 zaútočili vojaci jednotiek Navy SEALs objekt v pakistanskej kmeňovej oblasti, kde sa mali nachádzať teroristi. Podobné operácie robia podľa denníka americké špeciálne sily v súčinnosti s Ústrednou spravodajskou agentúrou (CIA).

Niektoré misie muselo schváliť ministerstvo obrany alebo v prípade Sýrie a Pakistanu prezident. Rezort obrany zatiaľ na článok NYT nereagoval.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu