Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Armáda bombardovala kurdské ciele v severnom Iraku

(Zdroj: SITA)

ANKARA - Turecké vojenské lietadlá bombardovali v utorok skrýšu kurdských rebelov v severnom Iraku, pričom ju zničili a zabili nešpecifikovaný počet militantov, informovala turecká armáda.

Útok bol namierený na veľkú jaskyňu v pohorí Qandil pozdĺž iracko-iránskych hraníc, ktorú separatisti zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) používali ako svoju základňu.

Útočisko v nej našlo okolo 40 rebelov, uvádza armáda vo vyhlásení. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v pondelok nepriamo obvinil separatistických Kurdov z dvojitého bombového útoku v Istanbule, ktorý si vyžiadal najmenej 17 mŕtvych a vyše 150 zranených, a nazval ho "cenou" za intenzívne zákroky proti rebelom v Turecku a susednom Iraku.

Kurdskí militanti však účasť na nedeľňajšom útoku odmietli. Ankara od konca minulého roka stupňuje boj proti kurdským separatistom, ktorí zo svojich základní v severnom Iraku pravidelne ohrozujú Turecko v rámci boja za autonómiu.

Konflikt si od roku 1984 vyžiadal okolo 40 tisíc životov. PKK považujú za teroristickú organizáciu Spojené štáty i Európska únia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu