Pondelok28. október 2024, meniny má Dobromila, zajtra Klára, Kiara

Netanjahu v izraelskom parlamente varoval pred jadrovými ambíciami Iránu

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/Pool via AP)

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tvrdí, že Irán sa snaží vytvoriť "zásobu" jadrových bômb zameraných na zničenie Izraela. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP, ktorá pripomenula, že Netanjahu prišiel s týmto vyhlásením dva dni po tom, čo Izrael v Iráne podnikol letecké útoky na vojenské ciele.

"Irán sa snaží vyvinúť zásobu jadrových bômb, aby nás zničili, vybavených raketami dlhého doletu, medzikontinentálnymi raketami, ktoré sa Irán snaží vyvinúť," povedal Netanjahu v prejave k poslancom izraelského parlamentu - Knesetu -, ktorí sa po prestávke zišli na otvorení svojho zimného rokovacieho cyklu. "Irán môže kedykoľvek ohroziť celý svet," varoval Netanjahu, ktorý poslancov ubezpečil, že zastavenie iránskeho jadrového programu je v popredí snáh izraelskej vlády. Varoval, že "fanatická os zla vedená Iránom hrozí zničením našej krajiny a hrozí, že ovládne ďalšie krajiny..., ašpiruje na prevzatie kontroly nad naším regiónom silou", pričom Izrael mu v dosiahnutí tohto cieľa stojí v ceste. Vedenie Iránu podľa Netanjahua zastáva názor, že "ak padne Izrael", do rúk Iránu padne aj celý Blízky východ.

Netanjahu parlament informoval, že chce pokračovať v procese uzatvárania mieru

Netanjahu okrem toho parlament informoval, že chce pokračovať v procese uzatvárania mieru s arabskými krajinami - podobných tzv. Abrahámovým dohodám - sérii zmlúv, na základe ktorých Spojené arabské emiráty, Bahrajn, Maroko a Sudán uznali Izrael a nadviazali s ním diplomatické vzťahy. AFP dodala, že Netanjahu o nových zmluvách hovoril v situácii, keď sa Washington snaží rokovať s arabskými štátmi o dlhodobých plánoch na povojnovú správu v palestínskom Pásme Gazy. Netanjahu pred poslancami pripomínal, že mier je v záujme oboch strán, pričom argumentoval, že štáty regiónu i ďalšie krajiny veľmi dobre vidia údery, ktoré "uštedríme tým, ktorí na nás útočia". Dodal, že Izrael sa podobne ako arabské štáty usiluje o stabilný, bezpečný a prosperujúci Blízky východ.

Spojené štáty, hlavný podporovateľ Izraela, sa už dlho snažia sprostredkovať prípadnú dohodu medzi Saudskou Arábiou a Izraelom, ktorá by znamenala americké bezpečnostné záruky pre toto blízkovýchodné kráľovstvo. Washington dúfa, že mu Netanjahua podarí presvedčiť, aby zastavil vojnu v Pásme Gazy a získal tak mocného arabského spojenca, strážcu dvoch najposvätnejších miest islamu. Rijád však každú takúto dohodu podmienil uznaním nezávislého palestínskeho štátu – čo je požiadavka, ktorú Izrael odmieta. Saudská Arábia sa nepripojila k Abrahámovým dohodám z roku 2020 a nikdy neuznala ani Izrael.

Viac o téme: IránIzraelBenjamin NetanjahuJadrové zbrane
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu