Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Muž sa priznal k podpaľačským útokom: Chcel tak podporiť Rusko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Dominic Lipinski)

LONDÝN - Dvadsaťročný Dylan Earl sa v piatok priznal k organizovaniu podpaľačského útoku na komerčnú nehnuteľnosť v Londýne spojenú s Ukrajinou. Útok vykonal v prospech ruského štátu, oznámila britská korunná prokuratúra (CPS). Informuje agentúra Reuters.

Earl z grófstva Leicestershire v strednom Anglicku sa priznal k obvineniu z podpaľačstva s priťažujúcimi okolnosťami, ku ktorému došlo v priestoroch priemyselného areálu vo východnom Londýne. Incident sa odohral v marci tohto roka a úmyslom muža bolo zničiť budovu bez ohľadu na ohrozenie života osôb, píše Reuters.

Zároveň sa priznal k príprave "činu ohrozujúceho život osoby alebo činu, ktorý predstavuje vážne riziko pre zdravie alebo bezpečnosť verejnosti v Spojenom kráľovstve", čo je v rozpore s novým zákonom o národnej bezpečnosti. Brit však odmietol ďalšie obvinenie z napomáhania zahraničnej spravodajskej službe. Súdne dokumenty tiež uvádzajú, že Earl bol napojený na teroristickú Vagnerovu skupinu, píše britská tlačová agentúra Press Association (PA).

Súdny proces s obvinenými by sa mal konať na budúci rok

Prokuratúra uviedla, že tretie obvinenie proti Earlovi nebude vznesené. Pre londýnsky súd ale zdôraznila, že trest za druhý trestný čin sa spája s doživotím. Traja ďalší muži, Paul English (60), Nii Mensah (21) a Jakeem Rose (22), popreli obvinenie z podpaľačstva s priťažujúcimi okolnosťami. Ďalší dvaja, Ugnius Asmena (19) a Jake Reeves (22), sa v piatok k rovnakému trestnému činu nepriznali. Reeves je však obvinený aj z prijatia finančných prostriedkov od zahraničnej spravodajskej služby. Siedmy muž Dmitrijus Paulauska na pojednávaní začiatkom októbra priznal, že vedel o teroristických činoch, ale tieto informácie nezverejnil.

Vzťahy Británie s Ruskom sú napätejšie od invázie Moskvy na Ukrajinu v roku 2022. Odvtedy došlo k viacerým vzájomným obvineniam zo špionáže. Šéf britskej kontrarozviedky obvinil ruskú spravodajskú službu zo snahy vyvolať "chaos", a to aj prostredníctvom podpaľačstva. Súdny proces s obvinenými by sa mal konať v júni budúceho roka.

Viac o téme: RuskoBritániaUkrajinaVojnaPodpaľačstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu