Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Mozambik zasiahla vlna demonštrácii po vyhlásení výsledkov volieb: Zasahovať musela polícia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Muhizi Olivier)

MAPUTO - Po vyhlásení výsledkov volieb v Mozambiku sa vo štvrtok večer spustila v hlavnom meste Maputo vlna nepokojov. Voľby opäť vyhrala vládnuca strana Frelimo. Prezidentom sa stane jej nominant Daniel Chapo, ktorý získal 71 percent hlasov, oznámila volebná komisia. Informuje o tom agentúra AFP.

Počas demonštrácie podpaľovali výtržníci pneumatiky, aby zablokovali ulice v hlavnom meste, či ničili volebné bilbordy strany Frelimo. Nepokoje sa snažili upokojiť policajti, na ktorých protestujúci hádzali kamene. Na ich rozohnanie použila polícia slzotvorný plyn, uviedol reportér agentúry AFP. Stúpenci opozície považujú volebnú komisiu za skorumpovanú. Komisia je taktiež často obviňovaná, že koná v prospech strany Frelimo.

Opozičný líder Venancio Mondlane, ktorý sa vyhlásil za víťaza volieb, získal podľa volebnej komisie len niečo vyše 20 percent hlasov. "Absolútne odmietame tieto výsledky," povedal Mondlane, ktorý zároveň vyzval na demonštrácie. Pozorovateľská misia Európskej únie pri voľbách zaznamenala "nezrovnalosti pri sčítavaní hlasov" a taktiež "čisté uprednostňovanie" vládnucej strany Frelimo. Prezidentské a parlamentné voľby sa v Mozambiku konali 9. októbra.

Viac o téme: PolíciaVoľbyMozambik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu