Nedeľa27. október 2024, meniny má Sabína, zajtra Dobromila

V Bulharsku sa konajú predčasné voľby: Sú siedme od roku 2021

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SOFIA - V Bulharsku sa v nedeľu konajú siedme predčasné parlamentné voľby za menej než štyri roky, no podľa prieskumov verejnej mienky je nepravdepodobné, že sa podarí prelomiť politickú patovú situáciu. Informuje správa agentúry Reuters.

Bulharsko je najchudobnejšou členskou krajinou Európskej únie s vysokou mierou korupcie. Politická nestabilita ho sužuje už od roku 2020, keď vypukli protikorupčné protesty, ktoré viedli k pádu vtedajšej vlády. Posledné prieskumy verejnej mienky naznačujú, že ani jedna zo strán opäť nezíska väčšinu v parlamente, čím sa pripraví pôda pre nové kolo náročných a zdĺhavých koaličných rokovaní.

archívne video

Žiga prevzal zápisnicu o výsledku volieb do Európskeho parlamentu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Volebné miestnosti sa otvoria o 07.00 h miestneho času (06.00 h SEČ) a zatvoria sa o 20.00 h (19.00 h SEČ), po čom by mali byť bezprostredne zverejnené tzv. exit polly. Prvé čiastkové výsledky sa očakávajú okolo polnoci (23.00 h SEČ). Bulharský rozhlas v piatok zverejnil prieskum od spoločnosti Gallup International pre Balkán, podľa ktorého by strana Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) získala 26,1 percenta hlasov.

Súboj o druhé miesto

Nasledoval by tesný súboj o druhé miesto medzi stranou Pokračujeme v zmene (PP) a ultranacionalistickou, prorusky orientovanou Obnovou, ktoré by získali 16,2, respektíve 14,9 percenta hlasov. Podľa toho istého prieskumu by dosiahla volebná účasť 31,1 percenta. Bulharsko by podľa Reuters potrebovalo stabilnú a dobre fungujúcu vládu, ktorá by urýchlila prísun eurofondov potrebných na budovanie infraštruktúry a posunula krajinu smerom k vstupu do eurozóny aj úplnému členstvu v schengenskom priestore. Pristúpenie do eurozóny je teraz naplánované na 25. januára 2025.

Dosiaľ posledné predčasné voľby sa v Bulharsku konali v júni, paralelne s voľbami do Európskeho parlamentu. Vyvolal ich marcový rozpad tzv. neformálnej vládnej koalície pozostávajúcej práve z dvoch najsilnejších aliancií: formácie zloženej zo strán GERB a Zväz demokratických síl (SDS) a subjektov Pokračujeme v zmene - Demokratické Bulharsko (PP-DB). Obe aliancie, GERB-SDS a PP-DB, sú orientované pro-európsky aj pro-podnikateľsky, sužuje ich však množstvo vzájomných sporov a osobná rivalita. Po júnových voľbách sa vládu nepodarilo zostaviť ani jednej z nich.

Viac o téme: PrieskumVoľbyBulharskoPolitika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu