Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Česká polícia viní firmu z dotačného podvodu: Podľa českých médií ide o Agrofert

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Michal Svítok )

PRAHA - Česká polícia obvinila jednu firmu a dve fyzické osoby z dotačného podvodu a poškodenia finančných záujmov EÚ pri žiadosti o dotáciu na inovačnú linku na výrobu toastového chleba. Kriminalisti nespresnili, o akú firmu ide. Podľa českých médií sa prípad týka firmy z holdingu Agrofert zo zvereneckých fondov českého expremiéra Andreja Babiša.

Podľa Jaroslava Ibeheja z Národnej centrály proti organizovanému zločinu služby kriminálnej polície a vyšetrovania (NCOZ) poskytli obvinené osoby počas procesu žiadosti o dotáciu nepravdivé údaje a niektoré podstatné údaje zamlčali, aby požadovanú dotáciu získali. Tá bola firme skutočne v roku 2018 v plnej výške vyplatená z rozpočtu ČR.

"Následne v dôsledku auditu Európskej komisie nebola poskytnutá dotácia refundovaná zo strany EÚ voči ČR, pretože projekt bol označený ako nespôsobilý na jeho preplatenie, čím údajne vznikla celková škoda sto miliónov korún (takmer štyri milióny eur) Českej republike zastúpenej ministerstvom priemyslu a obchodu," uviedol Ibehej. V prípade právoplatného rozsudku hrozí obvineným osobám, ktoré sú stíhané na slobode, trest päť až desať rokov väzenia.

Holding Agrofert je najväčší poľnohospodársky a potravinársky koncern

Dotáciu sto miliónov korún dostala v roku 2018 od českého rezortu priemyslu a obchodu firma Penam zo skupiny Agrofert. Ako pripomenul server Sezman Zprávy, v žiadosti o dotáciu tvrdila, že nový chlieb bude "s pomocou výskumu a jedinečných, doteraz nepoužitých technológií oveľa chutnejší". Audítori však zistili, že podobná linka už fungovala v nemeckej spoločnosti, ktorá tiež spadala pod Agrofert. Ten však namietal, že linka v Česku funguje na iných technológiách.

Holding Agrofert je najväčší poľnohospodársky a potravinársky koncern v Česku a na Slovensku, patrí doň viac než 250 spoločností. Babiš ho z dôvodu zákona o konflikte záujmov v roku 2017 previedol do zvereneckých fondov. Podľa zákona o skutočných majiteľoch, ktorý v ČR začal platiť v roku 2021, je ním v prípade Agrofertu stále Babiš. Zákon skutočného majiteľa definuje ako osobu, ktorá je koncovým príjemcov alebo osobou s koncovým vplyvom.

Viac o téme: ČeskoPolíciaAgrofertPodvod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu