Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Útoky gangov na Haiti vyhnali z domovov už viac ako 700-tisíc ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Odelyn Joseph)

PORT-AU-PRINCE - Útoky ozbrojených gangov na Haiti vyhnali z hlavného mesta Port-au-Prince len za jeden týždeň viac ako 10.000 ľudí, oznámila Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). Gangy kontrolujú viac ako 80 percent hlavného mesta. Informuje o tom agentúra AP a Reuters.

Organizácia začiatkom septembra uviedla, že viac ako 700.000 ľudí v krajine bolo vnútorne vysídlených. Gangy sa pôvodne zameriavali napríklad na štátnu políciu alebo infraštruktúru. Nedávno začali útočiť aj na zahraničné vozidlá. V pondelok gangy strieľali na dve americké obrnené vozidlá, uviedlo pre agentúru Reuters veľvyslanectvo USA. Pri útoku sa nikto nezranil.

Vo štvrtok zasiahli gangy aj označený vrtuľník OSN s 18 ľuďmi na palube počas letu nad Port-au-Prince. Nikto sa počas útoku nezranil a vrtuľník nakoniec bezpečne pristál, uviedol Svetový potravinový program OSN vo vyhlásení pre agentúru Reuters. Spojené štáty a Haiti varovali, že misia OSN pod vedením Kene nemá dostatok personálu a finančných prostriedkov. Preto požiadali, aby ju nahradila mierová misia OSN.

Viac o téme: HaitiÚtokyGangy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu