Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Hrozivá situácia na Filipínach! Tropická búrka Trami pokračuje: Počet obetí stále stúpa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Aaron Favila)

MANILA - Počet obetí tropickej búrky Trami, ktorá v stredu zasiahla Filipíny, sa zvýšil na 40. V dôsledku záplav, ktoré zmenili ulice na rieky a niektoré mestá sčasti zasypali bahnom, evakuovali úrady už 193.000 ľudí, uviedli úrady vo štvrtok večer. Informuje agentúra AFP.

Hlavným problémom pre záchranárov v piatok naďalej zostala sťažená dostupnosť, a to najmä v regióne Bicol, povedal filipínsky prezident Ferdinand Marcos. "Došlo k zosuvom pôdy v oblastiach, v ktorých predtým zosuvy neboli... takže hádam, že pôda je úplne nasiaknutá, voda nemá kam odísť," povedal. Prezident dodal, že z miest Naga a Legazpi "hlásili veľa obetí".

archívne video

Zamestnanci hotela sa snažia udržať dvere pred prívalovou vodou, ktorá sa rúti ulicami mesta (Zdroj: Facebook/We Love Kokrajhar)

V dedine Sampaloc v provincii Batangas južne od hlavného mesta Manila sa našlo šesť neidentifikovaných tiel, oznámil policajný predstaviteľ. Dodal, že oblasť vo štvrtok zasiahla prívalová povodeň a záchranári naďalej pátrajú po možných obetiach. Ďalších päť ľudí zomrelo taktiež pri prívalovej povodni v pobrežnej dedine Subic Ilaya, čím sa celkový počet obetí búrky Trami zvýšil na 40, píše AFP.

Hrozivá situácia na Filipínach!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Philippine Coast Guard )

Zaplavená aj južná časť hlavného mesta Manila

Z veľkej časti je podľa AFP zaplavená aj južná časť hlavného mesta Manila. Na ostrove Luzon zostali v piatok zatvorené vládne úrady aj školy. V meste Lemery boli zaplavené aj časti nemocnice. V provincii Batangas spadlo za štvrtok a piatok 391,3 milimetra zrážok, čo podľa špecialistu meteorologickej agentúry Jofrena Habaluyasa predstavuje množstvo, ktoré za normálnych okolností spadne za dva mesiace.

Každý rok zasiahne Filipíny alebo ich okolité vody okolo 20 veľkých búrok a tajfúnov, ktoré poškodia domy, infraštruktúru a pripravia o život desiatky ľudí. Podľa nedávnej štúdie sa búrky v ázijsko-tichomorskom regióne v dôsledku zmeny klímy čoraz viac formujú bližšie k pobrežiu, rýchlejšie silnejú a dlhšie pretrvávajú nad pevninou.

Hrozivá situácia na Filipínach!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Aaron Favila)

Viac o téme: ZáplavyObeteBúrkaFilipíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu