Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

Referendum o vstupe do EÚ je úspešné, za hlasovalo 50,46 % voličov

Moldavská prezidentka Maia Sanduová hlasuje vo volebnej miestnosti v Kišiňove.
Moldavská prezidentka Maia Sanduová hlasuje vo volebnej miestnosti v Kišiňove. (Zdroj: TASR/AP Photo/Vadim Ghirda)

KIŠIŇOV - Moldavská volebná komisia v pondelok večer zverejnila oficiálne výsledky nedeľňajšieho referenda o ústavnom ukotvení smerovania krajiny do EÚ, ako aj prvého kola prezidentských volieb. Referendum o vstupe do EÚ bolo mimoriadne tesné. Za hlasovalo 50,46 percenta zúčastnených voličov, čo je o približne 14.000 voličov viac ako tých, čo hlasovali proti. Informuje agentúra DPA, Reuters a portál Euronews.

Podľa moldavskej volebnej komisie sa na hlasovaní zúčastnilo viac ako 1,5 milióna moldavských občanov, čo predstavuje 51 percent oprávnených voličov. Podľa predbežných výsledkov sa v noci očakávalo, že vstup do EÚ voliči odmietnu. Podľa analytikov však výsledok v prospech proeurópskeho smerovania krajiny naklonili najmä hlasy voličov v hlavnom meste Kišiňov a Moldavci žijúci v zahraničí. Referendum sa konalo z iniciatívy proeurópsky orientovanej moldavskej prezidentky Maie Sanduovej.

Tá zároveň vyhrala prvé kolo prezidentských volieb so ziskom 42,3 percenta hlasov a v druhom kole si zmeria sily s proruským kandidátom Alexandrom Stoianoglom, ktorý dostal 26 percent platných hlasov. Dvojité voľby sa považovali za kľúčový test proeurópskeho smerovania bývalej sovietskej republiky. Hlasovanie podľa Európskej únie a moldavských úradov sprevádzalo bezprecedentné zasahovanie zo strany Ruska. Moldavské orgány tvrdia, že Moskva pred voľbami a referendom zintenzívnila svoju kampaň hybridnej vojny, ktorej cieľom je destabilizovať krajinu a prekaziť jej cestu do Únie. Na výsledky hlasovania reagoval v pondelok večer aj Biely dom, ktorý rozhodnutie moldavských občanov privítal a vyhlásil, že Rusku sa nepodarilo voľby narušiť.

Viac o téme: ReferendumMoldavskoMaia Sanduová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu