Pondelok21. október 2024, meniny má Uršuľa, zajtra Sergej

EÚ cez program LIFE podporí 133 nových projektov: Dva sa týkajú Slovenska

(Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že poskytla vyše 380 miliónov eur na 133 nových projektov v celej Európe v rámci programu LIFE pre životné prostredie a ochranu klímy. Dva z financovaných projektov sa týkajú aj Slovenska.

Komisia spresnila, že pridelená suma predstavuje viac ako polovicu celkových investičných potrieb na tieto projekty vo výške 574 miliónov eur. Zvyšok pochádza od národných, regionálnych a miestnych samospráv, verejno-súkromných partnerstiev, podnikov a organizácií občianskej spoločnosti. Schválených 133 projektov bolo vybraných z viac ako 653 žiadostí. Projekty programu LIFE prispievajú k dosiahnutiu širokej škály cieľov Európskej zelenej dohody v oblasti klímy, energetiky a životného prostredia vrátane cieľa EÚ stať sa do roku 2050 klimaticky neutrálnou a zastaviť a zvrátiť stratu biodiverzity do roku 2030. Schválené investície sa týkajú projektov, ktoré sa vzťahujú na všetky oblasti programu LIFE.

Suma 143 miliónov eur je na príspevok k obehovému hospodárstvu a zlepšeniu kvality, pomôže 26 projektom na zníženie spotreby vody, priemyselného odpadu a odpadu z domácností či znečistenia ovzdušia a hluku. Takmer 216 miliónov eur podporí projekty v oblasti prírody a biodiverzity zamerané na obnovu sladkovodných, morských a pobrežných ekosystémov a biotopov, a zlepšenie stavu ochrany vtákov, hmyzu, plazov, obojživelníkov a cicavcov. Približne 110 miliónov eur pomôže budovať odolnosť proti zmene klímy a 105 miliónov eur je vyčlenených na projekty na riadenie urýchlenia prechodu na čistú energiu.

Na Slovensku EK podporila projekt komplexnej obnovy biotopov

Na Slovensku EK podporila projekt komplexnej obnovy biotopov dunajských luhov a podpory odolnosti voči inváznym nepôvodným druhom rastlín. Pre projektu v celkovej hodnote 6,465 milióna eur EK vyčlenila 4,331 milióna eur. Komisia spresnila, že invázne druhy sú veľkou hrozbou pre pôvodné rastliny a biotopy, aj preto drony, satelity a analýzy DNA budú nasadené na detekciu a likvidáciu inváznych nepôvodných druhov v povodí Dunaja na Slovensku a v Maďarsku. Projekt má obnoviť 120 hektárov mokradí a 20 hektárov lužných lesov, na ploche 720 hektárov bude znovu obnovené prírodné pastviny.

Druhý projekt, DIVERSEED, je sedemročný projekt v hodnote 6,579 milióna eur, na ktorý EÚ vyčlení 4,934 milióna eur. Týka sa obnovy trávnatých biotopov na Slovensku a v Rumunsku. Projekt prináša inovatívne techniky mapovania a obnovy a zameria sa na desať biotopov v 33 lokalitách európskeho významu, z toho 30 na Slovensku a tri v Rumunsku.Počas 32 rokov svojej existencie sa z programu LIFE spolufinancovalo viac ako 6000 projektov v oblasti životného prostredia a klímy v celej EÚ a pridružených krajinách. Financovanie programu LIFE v súčasnom programovacom období 2021 – 2027 predstavuje viac ako 5,43 miliardy eur.

Viac o téme: SlovenskoProjekty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu