Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Summit EÚ sa zhodol na urýchlení návratovej politiky: Kritizuje Rusko a Bielorusko

Lídri Európskej únie počas samitu EÚ
Lídri Európskej únie počas samitu EÚ (Zdroj: SITA/AP Photo/Omar Havana)

BRUSEL - Šéfovia štátov a vlád štátov Európskej únie sa na dnešnom summite v Bruseli zhodli na urýchlení návratov neúspešných žiadateľov o azyl späť do ich krajín a vyzvali Európsku komisiu, aby v tejto veci urýchlene predstavila príslušný legislatívny návrh. Podľa záverov schôdzky, ktoré po jej konci na sociálnej sieti X zverejnila hovorkyňa predsedu Európskej rady Charlesa Michela Ecaterina Casingeová, tiež odkázali Rusku a Bielorusku, že nemôžu zneužívať európske hodnoty.

"Rusko a Bielorusko ani ďalšie krajiny nesmú zneužívať naše hodnoty, vrátane práva na azyl," zhodli sa účastníci summitu. Vyjadrili solidaritu Poľsku a ďalším krajinám, cez ktoré sa do EÚ snažia posielať migrantov režimy v Minsku a Moskve v rámci hybridnej vojny proti Západu. Účastníci dnešného summitu dali najavo, že budú robiť všetko pre to, aby zabránili využívaniu ľudí z krízových oblastí na politické účely.

archívne video

Poslanci zo Smeru o odchode prezidentky Zuzany Čaputovej na samit NATO (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Poľský premiér Donald Tusk kvôli tlaku na poľskú hranicu s Bieloruskom v sobotu oznámil, že Varšava obmedzí určitým skupinám právo na azyl. Týkať sa to má migrantov prichádzajúcich z Bieloruska, ktorých k hranici dopravia úrady tejto krajiny.

Viac o téme: MigráciaRuskoBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu