Štvrtok17. október 2024, meniny má Hedviga, zajtra Lukáš

Americký exprezident Carter si splnil želanie a odvolil v prezidentských voľbách

Bývalý americký prezident Jimmy Carter
Bývalý americký prezident Jimmy Carter (Zdroj: TASR/AP Photo/Mark Humphrey, File)

WASHINGTON - Exprezident USA Jimmy Carter v stredu v americkom štáte Georgia odovzdal svoj hlas v prezidentských voľbách.

Hlasovací lístok najdlhšie žijúceho prezidenta v dejinách USA bol vhodený do poštovej schránky budovy súdu v meste Americus, napísali viaceré miestne médiá s odvolaním sa na organizáciu Carterovo centrum.Carter podľa novín Atlanta Journal-Constitution v auguste povedal svojej rodine, že má väčší záujem hlasovať za demokratickú kandidátku Kamalu Harrisovú ako o svoje 100. narodeniny, ktoré oslávil 1. októbra.Exprezident, ktorý vlani prešiel do domácej hospicovej starostlivosti, v lete uviedol, že odovzdať hlas Harrisovej je jeho posledným želaním.

V americkom štáte Georgia sa v utorok začalo tzv. predčasné hlasovanie. Už počas prvého dňa odovzdalo svoj hlas rekordných viac ako 300.000 voličov.Georgia patrí v prezidentských voľbách k takzvaným "swing states", kde sú šance na víťazstvo oboch kandidátov mimoriadne vyrovnané. V americkom volebnom systéme je úspech v týchto štátoch kľúčový a častokrát rozhoduje o celkovom víťazovi volieb.

Carter bol prezidentom jedno funkčné obdobie. Do úradu bol zvolený v roku 1976. Jeho pôsobenie v Bielom dome zahŕňalo úspechy, ako napríklad mierové dohody medzi Izraelom a Egyptom z Camp Davidu, ale aj kontroverzie, akou bola islamistická revolúcia v Iráne a následná rukojemnícka kríza amerických diplomatov.

Viac o téme: Prezidentské voľbyUSAJimmy Carter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu