Pondelok14. október 2024, meniny má Boris, zajtra Terézia, Tereza

Nemecký kancelár Olaf Scholz bude hostiteľom summitu o západnom Balkáne v Berlíne

Olaf Scholz Zobraziť galériu (2)
Olaf Scholz (Zdroj: TASR/AP/Omar Havana)

BERLÍN - Nemecký kancelár Olaf Scholz v pondelok privíta lídrov šiestich západobalkánskych štátov na berlínskom summite o nadviazaní užších vzťahov s Európskou úniou.

Na summite sa zúčastní aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ako aj zástupcovia deviatich členských štátov EÚ a medzinárodných organizácií.Cieľom summitov o západnom Balkáne, ktoré sa konajú každoročne od roku 2014, je postupne priblížiť Albánsko, Bosnu a Hercegovinu, Čiernu Horu, Kosovo, Severné Macedónsko a Srbsko k Európskej únii. Z týchto šiestich štátov nie je oficiálnym kandidátom na členstvo v EÚ iba Kosovo.

Ursulu von der Leyenovú zvolili opäť za šéfku Európskej komisie.
Zobraziť galériu (2)
Ursulu von der Leyenovú zvolili opäť za šéfku Európskej komisie.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Na summite by malo dôjsť k podpísaniu akčného plánu pre spoločný regionálny trh a novej dohody o mobilite, ktorá zahŕňa prístup k vyššiemu vzdelaniu. Únia neprijala nového člena od roku 2013, keď sa jej súčasťou stalo Chorvátsko.Predstavitelia EÚ však tvrdia, že pre vojnu na Ukrajine a ďalšie geopolitické problémy má partnerstvo medzi Úniou a Balkánom strategický význam.

Summit tzv. Berlínskeho procesu vznikol ako platforma pre spoluprácu na vysokej úrovni medzi oficiálnymi predstaviteľmi šiestich krajín západného Balkánu (tzv. skupina Western Balkan Six - WB6) a zástupcami hostiteľských štátov.

Viac o téme: SummitNemeckoBalkánOlaf Scholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu