Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Prioritou ekonomickej diplomacie je spolupráca so strednou Áziou, uviedol Chovanec

Štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Rastislav Chovanec
Štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Rastislav Chovanec (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

TURČIANSKE TEPLICE - Rozvoj spolupráce s regiónom strednej Ázie patrí medzi priority ekonomickej diplomacie Slovenskej republiky. Uviedol to v stredu štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Rastislav Chovanec pri otvorení exportného klubu na tému strednej Ázie, ktorý pripravila Eximbanka v spolupráci s MZVEZ SR v Turčianskych Tepliciach. TASR o tom informovala Martina Vráblik Solčányiová z odboru komunikácie a marketingu Eximbanky.

"Tento dynamický trh zaznamenáva prudký rast v rôznych oblastiach priemyslu, infraštruktúry, digitalizácie a energetickej bezpečnosti, čo vytvára značný potenciál pre slovenské spoločnosti," skonštatoval Chovanec. Slovensko má preto podľa neho záujem prehlbovať obchodné vzťahy s cieľom pomôcť firmám presadiť sa v tomto teritóriu. "Naše zastupiteľské úrady sa podieľajú na viacerých aktivitách, či už je to nedávne zasadnutie Medzivládnej komisie pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu v Astane, ako aj príprava prvého zasadnutia medzivládnej komisie pre ekonomickú spoluprácu v Taškente, ktoré by sa malo uskutočniť v budúcom roku," priblížil.

archívne video

Veronika Remišová k aktuálnej situácii (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Generálny riaditeľ Eximbanky Rastislav Podhorec ozrejmil, že záujem o exportný klub dynamicky rastie, rovnako ako rastie aj dynamika regiónu strednej Ázie s množstvom investičných a obchodných príležitostí. "Štáty ako Kazachstan, Uzbekistan, Kirgizsko, Tadžikistan či Turkmenistan prechádzajú rýchlymi hospodárskymi zmenami, modernizáciou priemyslu a infraštruktúry, a tým otvárajú dvere a obchodné príležitosti pre Slovensko so silnou expertízou - od energetiky, strojárstva, poľnohospodárstva až po IT a inovácie," priblížil Podhorec.

Riaditeľ banky je podľa svojich slov presvedčený, že stretnutia, akým bol aj exportný klub v Turčianskych Tepliciach, sú kľúčové na lepšie pochopenie špecifík jednotlivých trhov, ich potrieb, ale aj kultúrnych odlišností, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou úspešnej obchodnej spolupráce. Cieľom podujatia bolo poskytnúť slovenským firmám prehľad o príležitostiach pre ich expanziu na teritóriá strednej Ázie. Slovenskí podnikatelia na ňom získali informácie o rôznych formách podpory exportu v teritóriu a absolvovali desiatky stretnutí, okrem iných i s veľvyslancami krajín v strednej Ázii.

Viac o téme: EkonomikaSpoluprácaÁziaRastislav Chovanec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu