Utorok15. október 2024, meniny má Terézia, Tereza, zajtra Vladimíra

Figeľ vystúpil na Summite pre vieru a slobodu v Paname: Hájil ľudskú dôstojnosť

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

PANAMA - Bývalý eurokomisár za SR a neskorší osobitný vyslanec EÚ pre náboženskú slobodu vo svete Ján Figeľ vystúpil na nedávnom Summite pre vieru a slobodu v hlavnom meste Panamy, kde zdôraznil potrebu rešpektovania ľudskej dôstojnosti, ako to podľa neho zakotvujú kľúčové medzinárodné dokumenty vrátane Všeobecnej deklarácie ľudských práv, Charty základných práv EÚ a konštitúcie Druhého vatikánskeho koncilu Dignitatis humanae. Figeľ o tom informoval v pondelok.

Summit sa konal v priestoroch Latinskoamerického parlamentu v Paname, vystúpilo na ňom viac než 40 rečníkov z rôznych krajín a rozličných vierovyznaní vrátane kresťanov, moslimov, budhistov, scientológov, vyznávačov mayských kultov, sikhov, hinduistov aj neveriacich. Jeho úlohou bolo podľa organizátorov zdôrazniť dôležitosť slobody náboženstva a osobného vyznania a poukázať na možnosti zlepšenia jej ochrany vo svete.

archívne video

Predseda KDH Ján Figeľ skončil vo svojej funkcii

"Agendu ľudských práv dnes unášajú rôzne skupiny reprezentujúce ideológie, násilný extrémizmus a etický relativizmus. Taktiež zabúdame alebo zanedbávame naše povinnosti voči ostatným ľuďom a spoločnosti," upozornil vo svojom príhovore prostredníctvom videokonferencie Figeľ.

Podľa neho práva nemôžu fungovať bez povinností. "Sloboda bez zodpovednosti nemôže prežiť," zdôraznil bývalý slovenský eurokomisár. Zároveň je presvedčený, že "rešpekt k ľudskej dôstojnosti je miestom, kde sa stretávajú náboženskí aj sekulárni humanisti".

Viac o téme: Ján FigeľPanamaDôstojnosťSummit pre vieru a slobodu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu