Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

V blízkosti konferencie OSN o biodiverzite útočili povstalci

Antonio Guterres
Antonio Guterres (Zdroj: SITA/AP Photo/Seth Wenig)

CALI - Kolumbijské úrady v utorok oznámili, že posilnia bezpečnostné opatrenia v okolí mesta Cali, kde sa koná summit OSN o biodiverzite COP16. Povstalci zo skupiny Ústredný generálny štáb (EMC), ktorí sú vo vojne s vládou, totiž v noci zaútočili na vojenské vozidlo a zastrelili civilistov cestujúcich v aute. Informujeme podľa správy agentúry AFP.

V pondelok večer, len niekoľko hodín po oficiálnom začiatku rokovaní v Cali, povstalci z EMC zaútočili bombou na vojenské vozidlo. Útok sa odohral v El Bordo, približne 150 kilometrov od Cali, informovala armáda na sociálnej sieti X. Pri útoku sa nikto nezranil. V ten istý večer v meste Suarez, približne 45 kilometrov od Cali, povstalci zastrelili troch civilistov, ktorí sa viezli v aute. Obeťami boli dvaja muži a jedna žena z tej istej rodiny.

Kolumbijské úrady na ochranu summitu nasadili 10-tisíc policajtov a vojakov

Povstalecká skupina EMC, ktorá s prestávkami vedie mierové rokovania s vládou v Bogote, už pred začiatkom summitu varovala medzinárodné delegácie, aby sa na stretnutí nezúčastnili. Kolumbijské úrady na ochranu summitu nasadili 10.000 policajtov a vojakov. EMC je odštiepenou skupinou gerilovej organizácie Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC), ktoré sa v roku 2017 odzbrojili na základe mierovej dohody s vládou.

Konferencia má motív Mier s prírodou

Summit COP16 je historicky najväčšou konferenciou o biodiverzite. Potrvá do 1. novembra a akreditovalo sa naň približne 15.000 delegátov vrátane viac ako 100 vládnych ministrov a niekoľkých prezidentov. Konferencia má motív "Mier s prírodou" a jej úlohou je navrhnúť mechanizmy monitorovania a financovania, aby sa do roku 2030 podarilo splniť 23 cieľov OSN, ktoré boli dohodnuté na konferencii COP15 pred dvoma rokmi.

Viac o téme: PovstalciOSNKolumbia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu