Utorok15. október 2024, meniny má Terézia, Tereza, zajtra Vladimíra

Taiwan počas čínskeho vojenského cvičenia detegoval okolo ostrova 153 lietadiel

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TCHAJ-PEI – Taiwan počas čínskeho vojenského cvičenia detegoval okolo ostrova rekordných 153 lietadiel, uvádzajú oficiálne taiwanské údaje. Informuje o tom správa z AFP.

Stredovú líniu prekročilo 111 lietadiel, uvádza taiwanské ministerstvo obrany. Stredová línia v Taiwanskom prielive predstavuje neoficiálnu hranicu medzi Čínou a Taiwanom, ktorú však Peking v súčasnosti neuznáva.

archívne video

Heger po summite EÚ o budovaní vzťahov s Čínou a Taiwanom (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Pozorovanie lietadiel podľa ministerstva prebiehalo 25 hodín do šiestej hodiny ráno miestneho času (0:00 SELČ) a ide o dosiaľ najvyšší počet lietadiel zaznamenaný za jeden deň. Za rovnaký čas bolo zaznamenaných aj 14 vojnových lodí.

Peking v pondelok obkľúčil Taiwan stíhačkami, dronmi, vojnovými loďami a loďami pobrežnej stráže, píše AFP. Taiwan podľa agentúry odpovedal vyslaním "zodpovedajúcich síl" a zvýšením stupňa pohotovosti pre ďalšie ostrovy.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia. V pondelok znovu uviedla, že na jeho ovládnutie nebude váhať použiť silu. Vojenské cvičenie Číny znepokojilo Tokio, ktoré ho tlmočilo Pekingu. Japonsko do okolia svojho ostrova Jonaguni vzdialeného od Taiwanu približne 110 kilometrov vyslalo stíhačky, píše AFP.

"Vláda pozorne a s veľkým záujmom sleduje udalosti a čínskej strane tlmočila znepokojenie Japonska," vyhlásil počas tlačovej konferencie zástupca tajomníka japonskej vlády Kazuhiko Aoki.

Viac o téme: LietadláVojenské cvičenieČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu