Utorok15. október 2024, meniny má Terézia, Tereza, zajtra Vladimíra

KĽDR čiastočne odpálila cesty spájajúce obe Kórey: Odveta nedala na seba dlho čakať!

Barikády sú umiestnené v blízkosti mosta zjednotenia, ktorý vedie k Pchanmundžomu v demilitarizovanej zóne v Paju, Južná Kórea. AKTUALIZOVANÉ Zobraziť galériu (3)
Barikády sú umiestnené v blízkosti mosta zjednotenia, ktorý vedie k Pchanmundžomu v demilitarizovanej zóne v Paju, Južná Kórea. (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

SOUL – KĽDR na svojej strane hranice čiastočne odpálila cesty spájajúce obe Kórey, uviedla v utorok juhokórejská armáda. Informuje o tom správa z agentúry Jonhap.

"Severná Kórea okolo poludnia odpálila časti ciest Gyeongui a Donghae severne od demarkačnej línie," informoval Zbor náčelníkov štábov (JCS) juhokórejskej armády a dodal, že posilnil hliadky a stav pripravenosti. KĽDR už v minulosti pohrozila prerušením ciest a železničných tratí spájajúcich obe krajiny, ktoré boli v minulosti považované za symboly ich spolupráce.

archívne video

Tlačová konferencia premiéra Fica a ministerky Sakovej o dôležitej pracovnej ceste do Kórejskej republiky (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Medzi oboma krajinami rastie napätie v súvislosti s tvrdeniami KĽDR, že Južná Kórea vyslala nad jej územie drony. Bezpilotné lietadlá zhadzujúce propagandistické letáky zaznamenali nad Pchjongjangom tento mesiac údajne trikrát.

Severokórejský vojak stojí na stráži na vojenskom strážnom stanovišti Severnej Kórey
Zobraziť galériu (3)
Severokórejský vojak stojí na stráži na vojenskom strážnom stanovišti Severnej Kórey  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

Severná Kórea pohrozila, že v prípade zopakovania takéhoto incidentu bude reagovať silou. Jej ministerstvo obrany v nedeľu uviedlo, že nariadilo delostrelectvu a ďalším jednotkám pri hranici, aby sa "plne pripravili na spustenie paľby".

Juhokórejská armáda v pondelok uviedla, že je "plne pripravená" reagovať. Predtým podľa agentúry Reuters poprela, že by bola za letmi dronov. Miestne médiá priniesli dohady, že ich mohli vyslať skupiny juhokórejských aktivistov, ktorí už dlho posielajú do KĽDR propagandu a americké doláre, obvykle balónmi.

Vojaci juhokórejskej armády hliadkujú pozdĺž plota z ostnatého drôtu v juhokórejskom meste Paju pri hraniciach so Severnou Kóreou
Zobraziť galériu (3)
Vojaci juhokórejskej armády hliadkujú pozdĺž plota z ostnatého drôtu v juhokórejskom meste Paju pri hraniciach so Severnou Kóreou  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

"Juhokórejské úrady by mali brať varovania zo strany Pchjongjangu veľmi vážne a mali by prestať ďalej eskalovať napätie na polostrove svojou nezodpovednou a provokatívnou kampaňou, pretože môže viesť ku skutočnej ozbrojenej konfrontácii," vyhlásila v pondelok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová a dodala, že takéto konanie je zasahovaním do suverenity a vnútorných záležitostí KĽDR.

Kórejská armáda reagovala na odpálenie ciest zo strany KĽDR odvetnou paľbou

Kórejská armáda v utorok v blízkosti prísne stráženej hranice s KĽDR použila "odvetnú paľbu" po tom, ako severokórejská armáda čiastočne odpálila cesty vedúce na juh a spájajúce obe krajiny, vyhlásil JCS. Informujú o tom správy z agentúr AFP a Jonhap.

 Armáda KĽDR "vykonala explozívnu operáciu s cieľom zablokovať cestné spojenie", informoval Zbor náčelníkov štábov (JCS) juhokórejskej armády. Armáda Kórejskej republiky podľa JCS na detonácie odpovedala varovnými výstrelmi, ktoré dopadli na juh od demarkačnej línie, píše Jonhap.

Eskaláciu napätia medzi oboma krajinami spôsobilo nedávne obvinenie Južnej Kórey zo strany KĽDR, že vyslala nad jej územie drony. Bezpilotné lietadlá zhadzujúce propagandistické letáky zaznamenali nad Pchjongjangom tento mesiac údajne trikrát. Severná Kórea pohrozila, že v prípade zopakovania takéhoto incidentu bude reagovať silou. Južná Kórea tieto obvinenia odmieta.

Viac o téme: CestaOdpálenieSeverná KóreaKĽDRJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu