Pondelok14. október 2024, meniny má Boris, zajtra Terézia, Tereza

MIMORIADNY ONLINE Zelenskyj tvrdí, že vojakov do ruskej armády na Ukrajine posiela aj KĽDR

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP)

MOSKVA - Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v sobotu kritizoval demokratickú kandidátku Kamalu Harrisovú za jej nedávny výrok o ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorého v nedávnom rozhlasovom rozhovore označila za vražedného diktátora. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Zelenskyj nalieha na USA, aby povolili útoky hlbšie do územia Ruska (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

ONLINE

21:46 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu upozornil na rastúce spojenectvo medzi Ruskom a režimami, akým je komunistická Severná Kórea. Dodal, že nejde len o transfer zbraní, ale v prípade KĽDR aj o zaradenie jej vojakov k ruským okupačným silám. TASR o tom informuje s odvolaním sa na agentúru AFP a Zelenského videostatus na sieti Facebook.

21:29 Kaliningradská oblasť je malý kúsok zeme medzi Poľskom a Litvou. Hoci je malá, zo strategického hľadiska poskytuje Rusku druhý bod priameho prístupu k Baltskému moru.

20:56 Ukrajina bude čeliť najťažšej zime od začiatku rozsiahlej invázie, pretože Rusko sa chystá odpojiť svoju jadrovú energiu po tom, ako už pri rozsiahlych leteckých útokoch vyradilo z prevádzky polovicu sektora výroby elektriny.

20:55 Ukrajina drží frontovú líniu v Kurskej oblasti napriek ruským útokom; prokurátori vyšetrujú údajné zabitie 9 zajatcov Rusmi v Kurskej oblasti; a ďalšie.

19:21 Nezákonné používanie terminálov Starlink Ruskom urýchlilo pád Vuhledaru, uvádza WP. „Jednoducho nás premohli,“ povedal pre The Washington Post dôstojník 72. mechanizovanej brigády. Podľa neho bolo ruské používanie terminálov Starlink kľúčovým faktorom straty Vuhledaru.

19:20 Minister obrany po zahraničnej návšteve potvrdil ďalšie prísľuby v oblasti zbrojenia a výroby zbraní. Spojené kráľovstvo sa zaviazalo poskytnúť ďalšie zbrane dlhého doletu, zatiaľ čo Francúzsko môže podľa oznámenia otvoriť výcvikové stredisko pre operátorov dronov.

17:15 Americký prezident Joe Biden navštívi Nemecko 18. októbra po tom, ako bola jeho predchádzajúca cesta odložená kvôli hurikánu Milton v Mexickom zálive, ako informovali médiá. Biden mal 12. októbra v Nemecku zvolať stretnutie kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny na úrovni lídrov, na ktorom mal prezident Volodymyr Zelenskyj predstaviť svoj plán víťazstva. Svoju návštevu však odložil, aby mohol dohliadať na núdzovú reakciu na hurikán Milton.

17:14 Ukrajinský ľudskoprávny ombudsman Dmytro Lubinec sa obrátil na OSN a Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) so žiadosťou o prešetrenie ďalšej správy o popravách ukrajinských vojnových zajatcov. V nedeľu o tom informovala britská stanica BBC, uvádza TASR.

16:41 Rusko len tento týždeň použilo proti Ukrajine približne 900 riadených leteckých bômb, uviedol 13. októbra prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko tiež odpálilo viac ako 40 rakiet a 400 bojových dronov rôznych typov, uviedol Zelenskyj vo videopríhovore zverejnenom na Telegrame.

15:33 Prokurátori začali vyšetrovanie údajného zabitia 9 zajatcov Rusmi v Kurskej oblasti. Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin 13. októbra oznámil, že jeho úrad začal vyšetrovanie po tom, ako ruské jednotky údajne zastrelili deväť ukrajinských vojakov, ktorí sa vzdali ako zajatci v Kurskej oblasti. K streľbe malo dôjsť 10. októbra, uviedla 13. októbra crowd-sourcová monitorovacia skupina Deepstate s odvolaním sa na zdroje z ukrajinskej prvej tankovej brigády.

14:05 Ukrajina drží frontovú líniu v Kurskej oblasti napriek ruským útokom, tvrdí Zelenskyj. Ukrajinské jednotky držia frontovú líniu v ruskej Kurskej oblasti napriek ruským pokusom o prelomenie, povedal 12. októbra prezident Volodymyr Zelenskyj. „Zo strany Ruska došlo k pokusom o zatlačenie našich pozícií. My však držíme vymedzené línie,“ povedal.

13:00 Ruské jednotky údajne zastrelili 9 ukrajinských zajatcov v Kurskej oblasti. Deväť ukrajinských vojakov, ktorí sa vzdali ako zajatci, údajne zastrelili ruskí vojaci v Kurskej oblasti začiatkom tohto týždňa, informovala davová monitorovacia stránka Deepstate 13. októbra. K streľbe údajne došlo 10. októbra, informoval Deepstate s odvolaním sa na zdroje. v prvej ukrajinskej tankovej brigáde.

12:20 Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že jeho sily prevzali kontrolu nad dedinou Michajlivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. V nedeľu o tom informovala štátna tlačová agentúra RIA Novosti. Informuje Reuters a AFP, ktoré nedokázali tvrdenie ruského ministerstva nezávisle overiť.

12:00 Ukrajina sa stala ohniskom inovácií v oblasti obrany, pretože rýchlo rozvíja nové technológie na bojiskách. The Kyiv Independent hovoril s dvoma investormi v Kyjeve o stave ukrajinských obranných start-upov a o tom, aké technológie ich dnes najviac vzrušujú.

11:10 Ukrajina sa stala ohniskom inovácií v oblasti obrany, pretože rýchlo rozvíja nové technológie na bojiskách. The Kyiv Independent hovoril s dvoma investormi v Kyjeve o stave ukrajinských obranných start-upov a o tom, aké technológie ich dnes najviac vzrušujú.

10:00 Prímerie v kórejskom štýle by mohlo Ukrajine poskytnúť cestu k dlhodobej bezpečnosti a suverenite bez priznania porážky Rusku, píše Joseph S. Nye, Jr., bývalý námestník ministra obrany USA, vo svojom nedávnom op-ed.

9:00 Rusko v noci nedeľu vypustilo zo svojho územia smerom na Ukrajinu 68 bezpilotných lietadiel a štyri strely, uviedla ukrajinská armáda. Zostrelených bolo podľa nej 31 dronov. Informuje agentúra Reuters.

8:00 Ruské systémy protivzdušnej obrany v noci na nedeľu zostrelili 13 ukrajinských dronov nad tromi ruskými regiónmi, uviedlo ministerstvo obrany v Moskve. Na Ukrajine bol v hlavnom meste Kyjev pre ruský dronový útok nakrátko vyhlásený letecký poplach. Informuje agentúra Reuters a britskej stanice BBC

7:35 Zelenskyj má v najbližších dňoch verejne odhaliť „plán víťazstva“, hovorí Podoljak. Prezident Volodymyr Zelenskyj verejne predstaví svoj „plán víťazstva“ Ukrajincom „v priebehu niekoľkých dní“, povedal poradca prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak 12. októb

6:48 V Kyjeve hlásili výbuchy. Výbuchy bolo počuť v Kyjeve okolo piatej hodiny ráno miestneho času, informoval Suspilne. Letectvo už skôr varovalo pred hrozbou ruských bezpilotných lietadiel v regióne.

6:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu vo svojom videopríhovore informoval, že ruské jednotky sa v sobotu pokúsili vytlačiť ukrajinské jednotky z pozícií v Kurskej oblasti na západe európskej časti Ruska pri hranici s Ukrajinou. Podľa Zelenského však ukrajinské jednotky udržali vytýčené pozície. Vo svojej správe to uviedla agentúra Reuters. Ruské ministerstvo obrany pritom v piatok uviedlo, že ruské jednotky v piatok v Kurskej oblasti dobyli dve dediny obsadené ukrajinskými vojakmi od ich invázie na ruské územie v auguste tohto roku. Ruská armáda podnikla rozsiahly protiútok proti ukrajinským jednotkám v Kurskej oblasti vo štvrtok 10. októbra, pričom na viacerých frontoch.

Ostré slová Harrisovej

Harrisová toto prirovnanie použila v komentári k tej časti najnovšej knihy amerického novinára Boba Woodwarda, v ktorej spomína aj udalosť, ako terajší republikánsky prezidentský kandidát a vtedajší prezident USA Donald Trump na vrchole pandémie poslal Putinovi do Ruska testy na COVID-19. Trump i jeho volebný štáb medzičasom rozhodne popreli  tvrdenie Woodwarda, podľa ktorého Trump Putinovi poslal covidové testy pre jeho osobnú potrebu a že vodca Kremľa Trumpa požiadal, aby to nikomu nepovedal.

MIMORIADNY ONLINE Zelenskyj tvrdí,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Ross D. Franklin)

Harrisová túto pasáž knihy komentovala 8. októbra na žiadosť novinára rozhlasovej stanice SiriusXM. S pobúrením vtedy upozornila, že kým sa "ľudia v Amerike snažili dostať k testom.... tento chlap ich posiela do Ruska vražednému diktátorovi pre jeho osobné použitie". V rozhovore pre CBS News Harrisová rovnakými slovami ako Putina charakterizovala aj lídrov Číny a Severnej Kórey. Peskov v sobotu tieto Harrisovej výroky komentoval konštatovaním, že "urážky sa stali podstatou amerického modelu medzinárodných vzťahov". 

"Zdá sa, že najvyšší politický establishment v Spojených štátoch absorboval túto politickú kultúru. Toto je v skutočnosti pravdepodobne podstata samotného modelu medzinárodných vzťahov, ktorý sa snažia vnútiť celému svetu, a toho istého modelu, ktorý sa svetovej väčšine začína čoraz menej páčiť," vyhlásil Dmitrij Peskov v rozhovore pre prokremeľského novinára Pavla Zarubina zverejnenom aj na sieti Telegram. Reuters vo svojej správe pripomína, že vzťahy medzi Ruskom a Spojenými štátmi klesli na úroveň nevídanú od čias kubánskej raketovej krízy v roku 1962, pričom jedna krajina druhej opakovane odkazuje, aby prestala komentovať jej vnútornú politiku.

Spojené štáty na to Rusko vyzvali vo februári a potom znova v septembri, keď Putin naznačil, že ako prezidenta USA uprednostňuje Harrisovú pred Trumpom - údajne kvôli jej nákazlivému smiechu. Tento výrok následne podnietil ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova ku komentáru, že Putin vo svojich verejných vyhláseniach "často žartuje". Komentár hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova je najnovším príspevkom do slovných výmen, ktoré sa najviac týkajú prezidentských volieb v USA a viac ako dva a pol roka trvajúcej vojny  rozpútanej Ruskom na Ukrajine, doplnil Reuters.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu