Sobota12. október 2024, meniny má Maximilián, Maxim, Max, zajtra Koloman

Americké sily podnikli nálety proti teroristickej organizácii v Sýrii: Škody stále vyhodnocujú

Boje po útoku na väznicu v Sýrii
Boje po útoku na väznicu v Sýrii (Zdroj: SITA/AP Photo/Baderkhan Ahmad, File)

WASHINGTON - Americké sily v piatok skoro ráno vykonali letecké nálety na viacero pozícií teroristickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii, oznámilo v sobotu Centrálne velenie americkej armády (CENTCOM). Informujeme podľa správy agentúry AFP.

Dôsledky útokov neboli bezprostredne známe, podľa CENTOM-u stále prebieha vyhodnocovanie škôd, ktoré však "nenaznačuje civilné obete". CENTCOM vo vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti X uviedol, že "nálety narušia schopnosť IS plánovať, organizovať a vykonávať útoky proti Spojeným štátom, ich spojencom, partnerom a civilistom" v regióne Blízkeho východu i mimo neho. V rámci medzinárodnej koalície proti Islamskému štátu pôsobí v Sýrii zhruba 900 vojakov americkej armády. Koalícia vznikla ešte v roku 2014, aby pomohla bojovať proti tejto extrémistickej skupine, ktorá ovládala v Sýrii aj Iraku rozsiahle územia, no v roku 2019 bola porazená.

Koaličné jednotky v Iraku i Sýrii sa stali terčom desiatok útokov

V oboch zmienených krajinách však dodnes pôsobia tzv. spiace bunky IS. Koaličné jednotky v Iraku i Sýrii sa stali terčom desiatok útokov bezpilotných lietadiel a raketovej paľby. Americké sily taktiež vykonali viacero odvetných úderov proti militantným skupinám. K ostreľovaniu dochádza na pozadí vojny medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy a konfliktu medzi Izraelom a libanonskou proiránskou skupinou Hizballáh. S tým spojené násilie podľa AFP priťahuje militantov na celom Blízkom východe.

Viac o téme: SýriaAmerikaIslamský štátTerorizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu