Streda9. október 2024, meniny má Dionýz, zajtra Slavomíra

Ruská hrozba rastie! Snaží sa vyvolať v Británii a Európe chaos, povedal šéf MI5

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Ruská vojenská rozviedka GRU sa snaží vyvolať chaos v Británii a v Európe, varoval v utorok riaditeľ britskej kontrarozviedky MI5 Ken McCallum. Najväčšiu teroristickú hrozbu pre Britániu podľa neho predstavuje obnovujúca sa Al-Káida a Islamský štát, napísala agentúra Reuters.

McCallum počas každoročného prejavu k hrozbám, ktorým Británia čelí, povedal, že agenti GRU v súvislosti s britskou podporou Ukrajine "sa čoraz väčšou ľahkovážnosťou vykonávajú v Británii útoky, sabotáže a ďalšie ešte nebezpečnejšie akcie". Británia od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu patrí k krajinám, ktoré najviac vojensky pomáhajú Kyjevu.

archívne video

Zelenskyj nalieha na USA, aby povolili útoky hlbšie do územia Ruska (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

Moskva začala využívať tretie osoby

McCallum pripomenul, že po vpáde Ruska na Ukrajinu európske krajiny vyhostili viac ako 750 ruských diplomatov, z ktorých drvivá väčšina boli špioni. To malo dopad na fungovanie ruských tajných služieb. Moskva ale začala využívať tretie osoby, ako sú operatívci súkromných agentúr a zločinci, ktorí majú za úlohu odviesť "špinavú prácu". To negatívne ovplyvnilo úroveň ich operácií, ktoré možno teraz ľahšie narušiť.

MI5 podľa McCalluma tiež od roku 2022 reagovala na 20 operácií, za ktorými stál Irán, avšak väčšina jej práce sa týkala islamistického extrémizmu, nasledovaného krajne pravicovým terorizmom. Šéf kontrarozviedky povedal, že vzhľadom na rôzne typy hrozieb a ohrozenia zo strany iných štátov MI5 "mala pekne ťažkú prácu" a musela sa vysporiadať so "závratnou škálou ideológií a presvedčení". BBC na svojich internetových stránkach napísala, že McCallum v minulosti hovoril verejne o hrozbách z Ruska a Iránu, doteraz ale jeho obvinenia na adresu Moskvy neboli také silné.

Viac o téme: VojnaHrozbaChaosRuskoTerorizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu