Sobota12. október 2024, meniny má Maximilián, Maxim, Max, zajtra Koloman

Šokujúce zistenie: Až 4,9 % Európanov čelí problémom s bývaním! Ktoré krajiny sú na tom najhoršie?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - V roku 2023 v celej EÚ približne 4,9 percenta ľudí vo veku 16 a viac rokov uviedlo, že počas svojho života mali problémy s bývaním. Spomedzi 27 členských krajín EÚ bolo Slovensko v poradí siedmou krajinou s najnižšou mierou problémov s bývaním. Informuje o tom piatková správa Eurostatu.

archívne video

Dostupné verejné nájomné bývanie je prudko nedostatočné, uviedol riaditeľ Amnesty International Slovensko (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Štatistický úrad EÚ pripomenul, že za problémy s bývaním považuje situáciu, keď osoba nemá vlastné bydlisko a musí zostať v dočasnom ubytovaní. Podľa Eurostatu problémy s bývaním mali viac ľudia ohrození chudobou alebo sociálnym vylúčením (8,5 percenta). Na druhej strane len 3,9 percenta ľudí, ktorí nie sú ohrození chudobou alebo sociálnym vylúčením, uviedlo, že počas svojho života mali problémy s bývaním.

Krajiny EÚ s najvyššou mierou problémov s bývaním spomedzi tých, ktorí sú ohrození chudobou alebo sociálnym vylúčením, boli Dánsko (18,4 percenta), Fínsko (17,5) a Francúzsko (17,1). Naopak, najnižšie miery boli zaznamenané v Poľsku (1,9), Taliansku (2,0) a Maďarsku (2,1), za ktorými po štvorpercentnú hranicu nasledovali Rumunsko, Grécko, Bulharsko a Slovensko.

Najviac trpia ľudia ohrození chudobou alebo sociálnym vylúčením

Na úrovni EÚ zaznamenali ľudia vo veku 16 až 29 rokov a 30 až 54 rokov najvyššiu mieru problémov s prenájmom - 14,8 percenta, respektíve 14,7 percenta. Táto miera klesla na 12,8 percenta u osôb vo veku 55 až 64 rokov a 6,7 percenta u osôb vo veku 65 rokov a viac. Údaje zozbierané Eurostatom ukazujú, že ľudia ohrození chudobou alebo sociálnym vylúčením (v každom veku) najviac trpia problémami s bývaním a prenájmom.

Pri pohľade na ľudí ohrozených chudobou alebo sociálnym vylúčením najväčšie ťažkosti s bývaním (27,7 percenta) mali ľudia vo veku 30 až 54 rokov, nasledovala kategória 55 až 64 rokov (24 percent) a ľudia vo veku 16 až 29 rokov (22,1 percenta). Najmenej to v tejto kategórii bolo medzi osobami vo veku 65 rokov a viac (12,9 percenta). Eurostat upozornil, že údaje o problémoch s bývaním majú zásadný význam pre celkový obraz životných podmienok a kvality života ľudí v EÚ, čo umožňuje politikom prijímať informované rozhodnutia. V budúcej Európskej komisii bude pre bývanie vôbec po prvý raz určený komisár, bude ním Dan Jrgensen z Dánska.

Viac o téme: PrieskumEurostatBývanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu