Štvrtok10. október 2024, meniny má Slavomíra, zajtra Valentína

Inflácia v USA sa v septembri spomalila menej, než sa čakalo

Vlajka Spojených štátov
Vlajka Spojených štátov (Zdroj: antipropaganda.sk)

WASHINGTON - Inflačné tlaky v Spojených štátoch poľavujú pomalšie, ako sa čakalo, ukázali trhom pozorne sledované údaje o vývoji spotrebiteľských cien.

Index spotrebiteľských cien (CPI) v septembri medziročne stúpol o 2,4 % po zvýšení o 2,5 % v auguste, uviedlo vo svojej správe americké ministerstvo práce. Tempo rastu cien sa síce spomalilo, ale ekonómovia počítali s poklesom indexu až na 2,3 %.V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny stúpli o 0,2 %, pričom ekonómovia očakávali +0,1 %.Jadrový CPI, do ktorého sa nezapočítavajú kolísavé ceny potravín a energií, v septembri medziročne vzrástol o 3,3 % po +3,2 % v auguste. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom si polepšil o 0,3 % rovnako ako v auguste. Ekonómovia prognózovali +3,2 %, respektíve +0,2 %.

Motorom inflácie (s podielom viac ako tri štvrtiny) bol v septembri nárast cien potravín o 0,4 % a nákladov na bývanie o 0,2 %. To kompenzovalo pokles cien energií o 1,9 %.K nárastu prispeli aj ďalšie položky, napríklad zdraženie ojazdených vozidiel o 0,3 % a nových vozidiel o 0,2 %. Služby zdravotnej starostlivosti vzrástli o 0,7 % a ceny oblečenia o 1,1 %.

Viac o téme: EkonomikaInfláciaSpomalenieUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu