Piatok11. október 2024, meniny má Valentína, zajtra Maximilián, Maxim, Max

Zdrvujúca bilancia hurikánu Milton: Počet obetí stúpol na 16, domácnosti sú bez prúdu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/Tampa Bay Times via AP)

ORLANDO - Počet obetí, ktoré zomreli v dôsledku hurikánu Milton na Floride, stúpol na 16. Americkej televíznej stanici CBS News to potvrdil floridský úrad pre vymáhanie práva s tým, že počet podľa všetkého nie je konečný.

Záchranári budú v najbližších dňoch pravdepodobne nachádzať ďalších mŕtvych s tým, ako získajú "lepšiu predstavu o ničivej ceste Miltonu", konštatoval spravodajský server britskej verejnoprávnej televízie BBC. Zhruba tri milióny domácností a firiem zostali v dôsledku búrky bez prúdu. Podľa guvernéra Rona DeSantisa sa navyše v najbližších dňoch očakávajú ďalšie záplavy. Milton udrel v stredu večer pri meste Sarasota a počas niekoľkých hodín prešiel Floridou zo západu na východ, potom územie juhovýchodného štátu opustil a zamieril nad oceán. Keď búrka dorazila nad pevninu, mala silu hurikánu tretej kategórie z päťstupňovej škály, pri odchode bola na prvom stupni.

Galéria: Floridu zasiahol ničivý hurikán Milton

Rozsiahlu búrku sprevádzali extrémne javy na viacerých úrovniach. Prívaly dažďa podľa denníka The New York Times (NYT) dosiahli až 450 milimetrov, zatiaľ čo maximálna rýchlosť vetra na pevnine presahovala 160 kilometrov za hodinu.

Zdrvujúca bilancia hurikánu Milton:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Tampa Bay Times via AP)

Zdrvujúca bilancia hurikánu Milton:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Tampa Bay Times via AP)

V okolí hurikánov sa často tvorí tornáda a Milton ich podľa predbežných údajov priniesol desiatky. USA tento rok zažívajú mimoriadne dramatickú sezónu hurikánov, na americkom území ich od začiatku leta udrelo päť. Podľa klimatológov pritom hrozbu hurikánov stupňujú človekom spôsobené klimatické zmeny. Varujú, že podobné búrky budú čoraz silnejšie a budú prinášať čoraz viac zrážok.

Biden kritizoval Trumpa, šíri podľa neho dezinformácie o hurikánoch

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok kritizoval svojho predchodcu v úrade a súčasného republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa za šírenie údajných neprávd a dezinformácií o hurikánoch Milton a Helene. Biden v prejave v Bielom dome hovoril o práci vládnych inštitúcií v súvislosti s dopadmi hurikánov, ktoré postihli Spojené štáty. Pri tej príležitosti odsúdil Trumpa za "bezohľadné, nezodpovedné a neúnavné dezinformácie a úplné klamstvá, ktoré neustávajú". Medzi tvrdenia, ktoré Bidenova administratíva v posledných dňoch dementuje a kritizuje, patrí, že finančné prostriedky federálnej vlády sú využívané pre nelegálnych migrantov a že pomoc Američanom je obmedzená na 750 dolárov (približne 17.400 Sk).

Podľa Bidena sa suma 750 dolárov týka okamžitej peňažnej pomoci na pokrytie akútnych potrieb, ako sú potraviny, plienky či detská výživa. "Trump a všetci tí ostatní ľudia vedia, že je to lož, keď naznačujú, že to je všetko, čo (postihnutí hurikánom) dostanú," ohradil sa Biden. Na otázku, či má v pláne s Trumpom prehovoriť a vyzvať ho, aby s podobnými výrokmi prestal, Biden odpovedal negatívne. Odkaz mu ale poslal cez médiá: "Pán prezident Trump, bývalý prezident Trump, chlape, dajte sa dokopy. Pomôžte tým ľuďom." USA tento rok zažívajú mimoriadne dramatickú sezónu  hurikánov, na americkom území ich od začiatku leta udrelo päť. Podľa klimatológov pritom hrozbu hurikánov stupňujú človekom spôsobené klimatické zmeny. Varujú, že podobné búrky budú čoraz silnejšie a budú prinášať čoraz viac zrážok.

Viac o téme: FloridaObeteMilton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu