Štvrtok10. október 2024, meniny má Slavomíra, zajtra Valentína

Nemecký kancelár Scholz sľubuje pokračovanie dodávok zbraní Izraelu

Olaf Scholz Zobraziť galériu (2)
Olaf Scholz (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BERLÍN - Nemecko čoskoro dodá Izraelu viac zbraní, oznámil kancelár Olaf Scholz vo štvrtok po tom, čo výrazný pokles dodávok v tomto roku kritizovala opozícia.

"Nerozhodli sme sa nedodávať zbrane. Dodávali sme zbrane a budeme dodávať zbrane," povedal Scholz v parlamente pri príležitosti uctenia si pamiatky obetí útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra 2023.Predseda opozičnej Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) Friedrich Merz tvrdí, že vláda odkladala vývoz zbraní do Izraela vrátane munície a náhradných dielov pre tanky. "Vieme o niekoľkých konkrétnych prípadoch, keď vláda zadržala povolenie na vybavenie a materiál, ktoré Izrael naliehavo potrebuje na svoju obranu," dodal Merz.

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (2)
Olaf Scholz  (Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber, File)

Podľa údajov, ktoré poskytlo tamojšie ministerstvo hospodárstva, počet povolení na vývoz zbraní z Nemecka do Izraela v tomto roku prudko klesol. Od januára do 21. augusta bolo poskytnuté vybavenie v hodnote 14,5 milióna eur. V roku 2023 pritom Nemecko schválilo vývoz vojenského vybavenia do Izraela v hodnote 326,5 milióna eur, čo vtedy znamenalo desaťnásobný nárast oproti roku 2022, píše Reuters.

Vo vyjadrení k poklesu exportu nemecká vláda uviedla, že vývoz zbraní do Izraela nebojkotuje a vývozné povolenia sa vydávajú od prípadu k prípadu po dôkladnom preskúmaní, pričom berie do úvahy medzinárodné právo, zahraničnú politiku a bezpečnostné hľadisko.

Viac o téme: ZbraneDodávkyNemeckoIzraelOlaf Scholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu