Štvrtok10. október 2024, meniny má Slavomíra, zajtra Valentína

Ďalšia desivá predpoveď expertov: Európu čaká krutá zima! La Niña ukáže, čo dokáže

(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Tento rok nás podľa odborníkov čaká v Európe zima, ktorá môže byť výrazne chladnejšia než tá, ktorú sme zažili vlani. Vývoj počasia ovplyvní jav známy ako La Niña, ktorý so sebou prinesie do západných častí Európy chladnejšie teploty a zvýšené množstvo zrážok. Tento fenomén by sa mal začať prejavovať už počas novembra alebo decembra. Ďalším faktorom, ktorý môže výrazne zasiahnuť do priebehu zimy, je polárny vír, čo môže ešte viac zamiešať karty.

Minulý rok sme boli svedkami výrazných výkyvov počasia, vrátane mrazivých dní v zimných mesiacoch. Tento rok by však tieto výkyvy mohli byť ešte intenzívnejšie. Po mimoriadne teplom lete, ktoré zasiahlo celý európsky kontinent, predpovedajú meteorológovia, že niektoré časti Európy čaká dokonca ešte chladnejšia zima než vlani, píše portál Euronews.

archívne video

Zima v Grónsku (Zdroj: Visit Greenland)

Príčinou tohto očakávaného ochladenia bude podľa odborníkov do určitej miery práve La Niña. Tento klimatický jav prinesie do západnej Európy nižšie teploty, než je pre toto obdobie typické. Ako sa bude blížiť november a december, teploty začnú stále viac klesať. Odborníci však predpokladajú, že tento rok bude vplyv La Niñe stredne silný, a jej účinky budú postupne slabnúť na začiatku budúceho roka.

V druhej polovici zimy však do hry vstúpi aj polárny vír, ktorý môže výrazne ovplyvniť ďalší vývoj počasia. Podľa webu Severe Weather Europe, ak je polárny vír silný, udržiava studený vzduch nad polárnymi oblasťami. Ak však oslabne, umožňuje šírenie mrazivého vzduchu aj do oblastí, kde sú teploty bežne oveľa vyššie. Tento scenár je podľa meteorológov veľmi pravdepodobný aj v nadchádzajúcej zime.

Aj napriek tomu, že La Niña a polárny vír by mohli spôsobiť ochladenie, odborníci predpokladajú, že zima bude celkovo teplotne nadpriemerná. To znamená, že priemerné teploty budú vyššie než obvykle, hoci zima môže byť aj tak veľmi krutá. Hlavným dôvodom tohto fenoménu je globálne otepľovanie, ktoré ovplyvňuje klímu po celom svete.

Experti, ktorí sa odvolávajú na správu Medzivládneho panelu pre zmenu klímy, varujú, že klimatické zmeny spôsobujú, že extrémne prejavy počasia, ako sú prudké výkyvy teplôt či zrážok, sa stávajú čoraz bežnejšími. Zrážky sú čoraz menej predvídateľné, ich množstvo a intenzita sa často líšia od historických priemerov a očakávaných vzorcov. Preto sa stáva stále ťažšie presne odhadnúť, aké počasie nás v priebehu zimy čaká.

To, čo robí túto zimu obzvlášť náročnou, nebude len mráz, ale aj časté a výrazné zmeny počasia. Takéto extrémne výkyvy majú negatívny vplyv najmä na pôdu, čo zdôrazňuje aj Európska komisia. Odborníci upozorňujú, že tento rok môže byť úroda menšia, než býva zvykom, pretože príroda ešte nie je plne pripravená prispôsobiť sa dôsledkom globálneho otepľovania.

Viac o téme: ZimaMeteorológoviaPredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu