Štvrtok10. október 2024, meniny má Slavomíra, zajtra Valentína

Zvyšky hurikánu Kirk zanechali na západe Európy spúšť: Francúzsko hlási jednu obeť

(Zdroj: TASR/AP/NOAA)

PARÍŽ - Zvyšky hurikánu Kirk sa v stredu prehnali západnou Európou, pričom vo Francúzsku si vyžiadali najmenej jednu obeť. Okrem Francúzska, ktoré zasiahli okrem silného vetra aj výdatné dažde, hlásia materiálne škody aj Portugalsko a Španielsko, informovala agentúra AFP, píše TASR.

Obeťou extrémne nepriaznivého počasia sa stal námorník, ktorý zahynul počas búrky v Stredozemnom mori pri prístavnom meste Sete v južnom Francúzsku. Jeho kolega skončil so zraneniami v nemocnici. Lekári označili jeho stav za kritický. Vo Francúzsku zvyšky hurikánu Kirk zasiahli juhozápadnú a stredovýchodnú časť. Na juhu Francúzska zostalo bez elektriny asi 64.000 odberných miest. Z mnohých lokalít v stredu večer hlásili neprejazdné cesty, ktoré prehradili popadané stromy a stĺpy.

Najvyšší stav pohotovosti

V departemente Seine-et-Marne neďaleko Paríža vyhlásili v stredu večer najvyšší stav pohotovosti pre hroziace záplavy, keďže dážď zvýšil hladinu rieky Grand Morin, ktorá je prítokom Seiny pretekajúcej francúzskym hlavným mestom. V ďalších 29 departementoch Francúzska platí aj na štvrtok druhý, tzv. oranžový, stupeň pohotovosti, pretože sa očakávajú výdatné zrážky a silný vietor.

Prerušená železničná doprava

Portugalský úrad civilnej ochrany v noci na stredu informoval o viac ako 1300 nahlásených incidentoch, z ktorých tri štvrtiny sa týkali popadaných stromov na severe krajiny. Výčinmi počasia bolo najviac bolo zasiahnuté mesto Porto, kde bolo vyvrátených asi 400 stromov. Poškodené boli aj autá a prerušená bola železničná doprava neďaleko Barcelosu na severe krajiny. Búrka tiež prerušila dodávky elektriny pre viac ako 300.000 domácností. V Španielsku bola výstraha vydaná pre sever a severozápad krajiny, pričom meteorológovia varovali pred vetrom s rýchlosťou až 140 kilometrov za hodinu.

Viac o téme: ObeťHurikánFrancúzskoKirk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu