Streda9. október 2024, meniny má Dionýz, zajtra Slavomíra

Prezidentské voľby v Moldavsku: Súboj proeurópskych a proruských kandidátov prichádza do finále

Moldavská prezidentka Maia Sanduová
Moldavská prezidentka Maia Sanduová (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic)

KIŠIŇOV - Proeurópska moldavská prezidentka Maia Sanduová sa v utorok pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami nezúčastnila na televíznej debate pre troch najsilnejších kandidátov. Jeden z jej dvoch hlavných vyzývateľov preto odišiel zo štúdia. Informuje agentúra Reuters.

Bývalý generálny prokurátor Alexandr Stoianoglo, za ktorým stojí proruská ľavicová opozícia, krátko po začiatku debaty odišiel. "Odložil som všetky svoje stretnutia, aby som sem prišiel a prejavil úctu našim občanom," vyhlásil s tým, že bol pripravený vyvrátiť všetky obvinenia, ktoré proti nemu moldavská vláda a prezidentka vzniesli. Dodal, že na svojho ďalšieho súpera Renata Usatiiho nemá žiadne otázky.

archívne video

Doplňujúce komunálne voľby v Kavečanoch (Zdroj: TASR/František Iván)

Sanduová odmietla vopred potvrdiť, či sa na debate zúčastní. Uviedla, že si neželá participovať popri "neoprávnených" kandidátoch, čím narážala na politikov podporovaných obchodnými kruhmi alebo zločineckými skupinami. Podľa posledného prieskumu verejnej mienky Sanduová vedie s podporou 36 percent. Stoianogla by volilo desať percent a Usatiiho, ktorý sa zasadzuje za udržanie dobrých vzťahov Moldavska so Západom aj Ruskom, 7,5 percenta opýtaných.

Vstup do EÚ

Prezidentské voľby aj s referendom o zmene ústavy umožňujúcej krajine vstúpiť do EÚ sa v Moldavsku uskutočnia 20. októbra. Súčasná prezidentka označila nadchádzajúce hlasovania za test svojej proeurópskej politiky. Moldavsko je pritom kandidátskou krajinou na vstup do Únie od júna 2022. Súčasná vláda v Kišiňove dúfa, že sa do bloku pripojí do roku 2030. Mnohí však považujú tento časový plán za veľmi ambiciózny.

Sanduová, ktorá sa v boji s ďalšími desiatimi kandidátmi uchádza o druhé funkčné obdobie, dlhodobo viní Rusko z pokusu zvrhnúť jej vládu rôznymi prostriedkami. Šéf moldavskej polície pritom nedávno vyhlásil, že zločinecké skupiny podporované Ruskom chcú narušiť prezidentské voľby, dokonca aj pokusmi o obsadenie vládnych budov. Hovoril aj o podplácaní voličov, aby hlasovali v prospech proruských kandidátov a v referende proti zmene ústavy.

Viac o téme: VoľbyPrezidentské voľbyMoldavskoFináleMaia Sanduová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu