Streda9. október 2024, meniny má Dionýz, zajtra Slavomíra

KĽDR odstaví cesty a železnice vedúce do Južnej Kórey: Aký je dôvod?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay)

PCHJONGJANG - Severokórejská armáda oznámila, že od stredy úplne odstaví cesty a železnice vedúce do Južnej Kórey a opevní oblasti na svojej strane hranice. Informovali o tom agentúry Reuters a Jonhap s odvolaním sa na tamojšiu agentúru KCNA.

Severokórejská armáda uviedla, že ide o reakciu na vojenské cvičenia uskutočnené v posledných týždňoch v Južnej Kórei, ako aj na častú prítomnosť amerických jadrových prostriedkov v regióne. Južná Kórea a USA v posledných mesiacoch posilňujú obrannú spoluprácu vzhľadom na stúpajúce napätie na Kórejskom polostrove. Washington je hlavným vojenským partnerom Soulu a v oblasti je približne 28.000 amerických vojakov. Južná Kórea taktiež nemá vlastné jadrové zbrane, no v tejto oblasti je zastrešená práve Spojenými štátmi.

archívne video

Kim Čong-un sa zúčastnil slávnostného položenia základného kameňa výstavby 10 000 bytov (Zdroj: profimedia.sk)

Vzťahy medzi Soulom a Pchjongjangom sú v posledných mesiacoch mimoriadne napäté. Severokórejský vodca Kim Čong-un v uplynulom období viackrát vyzval na urýchlenie vývoja v zbrojárskom priemysle vrátane navýšenia počtu centrifúg s cieľom exponenciálne zvýšiť počet jadrových zbraní. KĽDR taktiež pravidelne posiela na územie Južnej Kórey balóny s odpadkami. V reakcii na to zas začali z Južnej Kórey z ampliónov vysielať na druhú stranu na dennej báze programy proti severokórejskému režimu.

Viac o téme: ŽelezniceCestyDôvodKĽDRJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu