Utorok8. október 2024, meniny má Brigita, zajtra Dionýz

Kosovo na hranici uvoľnilo dovoz tovaru zo Srbska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Marjan Vucetic)

PRIŠTINA - Kosovo v pondelok uvoľnilo bezpečnostné opatrenia pre tovar dovážaný zo Srbska. Priština sa tým snaží neohroziť svoje začlenenie do regionálnych obchodných dohôd a spoluprácu s Európskou úniou, píše agentúra AFP.

Obmedzenia Priština zaviedla sprvu neoficiálne po incidente v júni 2023. Na severnej hranici Kosova so Srbskom srbská polícia zadržala troch kosovských policajtov. Belehrad a Priština sa sporia o to, na ktorej strane hranice to bolo. Kosovo potom zakázalo vstup srbským kamiónom na svoje územie s odôvodnením, že by okrem tovaru mohli prevážať aj zbrane pre militantných etnických Srbov.

archívne video

Slovensko posiela na maďarsko-srbské hranice 40 policajtov (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Premiér Albin Kurti povedal novinárom, že ministerstvo vnútra nariadilo colníkom, aby od pondelka zintenzívnili kontroly namiesto obmedzovania toku tovaru cez hranicu so Srbskom. Premiér uviedol, že voľnejší režim sa bude zatiaľ uplatňovať iba na najfrekventovanejšom hraničnom priechode Merdare. Až do príchodu špeciálnych skenerov, ktoré dokážu skontrolovať celé kamióny, sa tovar bude preverovať manuálne.

Bezpečnostné opatrenia

"Nebolo to o obchode, ale o bezpečnostných opatreniach. Minulý rok Srbsko štyrikrát priviedlo armádu na hranicu," povedal Kurti.

Predseda Kosovskej obchodnej komory Lulzim Rafuna varoval, že v prípade pokračovania zákazu na tovar zo Srbska by Kosovo "mohli vylúčiť z CEFTA (Stredoeurópska dohoda o voľnom obchode)". Kosovské médiá v septembri informovali, že Nemecko od Prištiny žiada, aby zákaz zrušila, keďže narúša uplatňovanie CEFTA.

Osobitný predstaviteľ Berlína pre západný Balkán Manuel Sarrazin povedal, že zákaz ohrozuje aj účasť Kosova na Berlínskom procese, ktorého cieľom je pomôcť západobalkánskym krajinám s hospodárskym rozvojom pred ich možným pristúpením k EÚ.

Viac o téme: DovozDiplomaciaSrbskoKosovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu