Utorok8. október 2024, meniny má Brigita, zajtra Dionýz

Poslanec Európskeho parlamentu z maďarskej strany informoval o žiadosti zbaviť Magyara imunity

Péter Magyar
Péter Magyar (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos)

BUDAPEŠŤ/ŠTRASBURG - Poslanec Európskeho parlamentu z maďarskej vládnej strany Fidesz Tamás Deutsch v pondelok v Štrasburgu informoval europoslancov, že maďarský generálny prokurátor Péter Polt žiada EP o zbavenie imunity europoslanca zo strany TISZA Pétera Magyara pre obvinenie z krádeže. Vyhlásenie Fideszu v pondelok zverejnila agentúra MTI.

Deutsch o kauze Pétera Magyara, najsilnejšieho kritika vlády premiéra Viktora Orbána, informoval poslancov listom i videozáznamom. Maďarská generálna prokuratúra 26. septembra oznámila, že Polt predložil predsedníčke EP Roberte Metsolovej návrh na pozastavenie poslaneckej imunity Magyara, ktorý čelí obvineniu z krádeže.

archívne video

Slovenskí a maďarskí policajti nacvičovali spoločné cezhraničné sledovanie (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Nitriansky kraj)

Magyar sa mal nadránom 21. júna po hádke zmocniť a následne hodiť do Dunaja mobilný telefón muža, ktorý ho natáčal v nočnom klube Ötkert. "V EP je v podobných prípadoch bežnou praxou pozastavenie imunity príslušného europoslanca. Právo na imunitu neslúži na to, aby sa jej držiteľ vyhýbal stíhaniu za trestný čin," uviedol Fidesz.

Magyar v reakcii na krok prokuratúry Orbánovi odkázal, že ak vládna strana Fidesz schváli pripojenie Maďarska k Európskej prokuratúre (EPPO), tak sa okamžite dobrovoľne vzdá poslaneckej imunity.

Viac o téme: ImunitaMaďarskoTamás DeutschPéter Magyar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu