Pondelok7. október 2024, meniny má Eliška, Elisa, zajtra Brigita

Židovské komunity v Nemecku zažívajú stav núdze, uvádza židovská rada

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Joerg Carstensen/dpa)

BERLÍN - Viac ako 40 percent židovských kongregácií v Nemecku zaznamenalo za posledný rok antisemitské incidenty. Vyplýva to z prieskumu zverejneného v pondelok, informuje o tom agentúra DPA.

Správu zverejnila Ústredná rada Židov v Nemecku pri príležitosti prvého výročia teroristického útoku hnutia Hamas na Izrael 7. októbra 2023. Celkovo 42 percent židovských komunít zaznamenalo prípady antisemitizmu v podobe grafitov, urážok či výhražných telefonátov. "Židovské komunity zažívajú v Nemecku stav núdze," uviedla rada.

archívne video

Izraelské vzdušné sily prerušili údery kvôli prítomnosti civilistov (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Organizácia zozbierala informácie o dôsledkoch vojny v Pásme Gazy na Židov od 98 kongregácií, zastupuje ich 150. Približne 82 percent z nich uviedlo, že život v Nemecku sa stal nebezpečnejším pre ľudí, ktorí o sebe otvorene vyhlasujú, že patria k Židom. Oproti predošlému prieskumu z konca roka 2023 to je nárast štyri percentá.

Židovské kongregácie hlásia zvýšený záujem o účasť na komunitných aktivitách, no zároveň uvádzajú, že sú na hranici svojich možností. "Kongregácie sú tu pre svojich členov, pocit spolupatričnosti stúpa, koná sa viac podujatí a ľudia sa prispôsobujú," ozrejmil prezident organizácie. Zdôraznil, že spoločnosť nesmie dovoliť, aby sa židovský život stal neviditeľnejším.

Viac o téme: AntisemitizmusIncidentyNemeckoŽidia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu