Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Marcon vyzval na zastavenie dodávok zbraní pre Izrael

(Zdroj: SITA/Manon Cruz, Pool via AP)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu vyzval na zastavenie dodávok zbraní pre Izrael, ktorý viaceré krajiny kritizujú za spôsob jeho odvetnej operácie proti palestínskemu hnutiu Hamas v Pásme Gazy. Informuje o tom agentúra AFP.

Podľa francúzskeho prezidenta by malo byť vo vojne prioritou opäť hľadať politické riešenia. Preto požaduje, "aby sme prestali dodávať zbrane na boj v Pásme Gazy". V rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Inter dodal, že Paríž neposiela Izraelu žiadne zbrane.

archívne video

Emmanuel Macron urobil zo slovenskej opozície a liberálnych médií hlupákov, tvrdí Robert Fico (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Macron tak opäť zopakoval svoje znepokojenie nad konfliktom v palestínskej enkláve, ktorý pokračuje napriek opakovaným výzvam na prímerie. "Myslím si, že nie sme vypočutí," povedal s tým, že podľa neho ide o chybu, a to aj v súvislosti s bezpečnosťou Izraela.

Francúzsky prezident tiež uviedol, že v súčasnosti je prioritou vyhnúť sa eskalácii situácie v Libanone. "Libanon sa nemôže stať novým Pásmom Gazy," dodal. V pondelok si Izrael pripomína prvé výročie ničivého útoku Hamasu zo 7. októbra, ktorý vyvolal vojnu v Pásme Gazy, zatiaľ čo sa ťažisko bojov prenieslo aj na susedný Libanon.

Viac o téme: ZbraneDodávkyZastavenieFrancúzskoIzraelGazaEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu