Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Srbsko znovu vyzvalo Rusko, aby vydalo Miloševičovú manželku

Mirjana Markovičová
Mirjana Markovičová

Moskva - Srbsko opätovne vyzvalo Ruskú federáciu na vydanie vdovy po Slobodanovi Miloševičovi - Miry Markovičovej - a syna niekdajšieho prezidenta - Marka Miloševiča, na ktorých vydali medzinárodný zatykač.

Šéf srbskej diplomacie Vuk Jeremič v rozhovore pre ruské agentúrne zdroje uviedol, že obaja menovaní by mali pred srbským súdom zaujať postoje k obvineniam voči ich osobám. Srbskú požiadavku na ich vydanie označil minister zahraničných vecí za normálny postup v súlade s platnou legislatívou krajiny.

Rusko priznalo Miloševičovcom v marci 2006 štatút utečencov a opakovane odmietlo ich vydanie do Srbska. Nemenovaný predstaviteľ ruských bezpečnostných orgánov iba nedávno konštatoval, že pre Rusko ide o politických utečencov, ktorí môžu kedykoľvek dobrovoľne opustiť krajinu, ale ktorých nemá Moskva dôvod vydávať.

Niekdajšia prvá dáma Srbska čelí podozreniu zo spoluúčasti na príprave vraždy belehradského vydavateľa Slavka Čuruviju a na organizovanom pašovaní cigariet. Podobné platí aj o jej synovi. Podľa znalcov pomerov sú vyhlásenia podobné tomu terajšiemu Jeremičovmu určené predovšetkým Západu.

Belehrad podľa mnohých z nich nie je pripravený na skutočne úplné spracovanie Miloševičovej éry a nepresadzuje vydanie jeho blízkych všetkými prostriedkami. Naopak, samotný srbský minister zahraničných vecí zdôraznil, že v tejto záležitosti nemá Srbsko inú možnosť, iba opakovane vyzývať na vydanie medzinárodne hľadaných.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu