Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

S Miloševičom sa v Belehrade rozlúčili desaťtisíce ľudí

Miloševič (64) zomrel v sobotu 11.3.2006 na infarkt v cele haagskeho tribunálu 0SN.
Miloševič (64) zomrel v sobotu 11.3.2006 na infarkt v cele haagskeho tribunálu 0SN.

BELEHRAD - Desaťtisíce ľudí sa dnes v centre Belehradu rozlúčili s bývalým juhoslovanským a srbským prezidentom Slobodanom Miloševičom. Odtiaľ rakva s jeho pozostatkami po skončení ceremoniálu poputuje do jeho rodného mesta Požarevac, kde bude asi o 17.00 hodine SEČ pochovaný.

Pred parlamentom sa podľa organizátorov zhromaždilo okolo 50 000 a 250 000 ľudí. Ľudia skandovali heslá ako "Tadič, ustaša!", "Nedáme Mladiča, dáme Tadiča", "Vráťte nám Šešelja!", "Nedáme Kosovo!" či "Slobo, Srbsko stojí pri tebe!". V dave je vidieť transparenty s nápismi "NATO fašisti", "Haag - vrah Srbov" či "Hrdinovia neumierajú - stávajú sa legendou".

Okrem fotografií Miloševiča sa v dave objavili aj podobizne bývalých bosnianskosrbských lídrov, haagskym tribunálom najžiadanejších obžalovaných Radovana Karadžiča a generála Ratka Mladiča.

Boris Tadič je prozápadným prezidentom Srbska a šéfom Demokratickej strany (DS), ktorá zohrala kľúčovú rolu pri zvrhnutí Miloševičovho režimu z októbra 2000 a pri vydaní exprezidenta haagskemu tribunálu v júni 2001. Fašistický ustašovský režim vládol v Chorvátsku počas druhej svetovej vojny. Vojislav Šešelj, predseda ultranacionalistickej Srbskej radikálnej strany (SRS), ktorý pred haagsky tribunál predstúpil vo februári 2003 a čaká na otvorenie procesu.

Miloševič (64) zomrel pred týždňom na infarkt v cele haagskeho tribunálu OSN, ktorý ho štyri roky súdil pre obvinenia zo zodpovednosti za vojnové zločiny spáchané počas konfliktov v Kosove, Bosne a Chorvátsku z 90. rokov.

Pohreb Miloševiča v záhrade rodinného sídla v meste Požarevac sa oproti plánu uskutoční neskôr, zhruba o 17.00 hod SEČ. Okrem okolo 100.000 očakávaných účastníkov naň podľa SPS príde aj 50 diplomatov a politikov a ambasádorov Ruska, Číny a Kuby v Belehrade. Na pohreb prišiel aj bývalý americký minister spravodlivosti Ramsey Clark, dlhodobý Miloševičov podporovateľ, ktorý je teraz v tíme obhajcov zvrhnutého irackého prezidenta Saddáma Husajna. Vodca ruských komunistov Gennadij Ziuganov prednesie aj prejav.

Na pohrebe sa podľa organizátorov nezúčastní nik z jeho najbližších príbuzných, ktorí žijú v Moskve - manželka Mirjana Markovičová, syn Marko a starší brat Borislav. Nepríde ani dcéra Marija, ktorá žije v Čiernej Hore.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu