Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Meloniová stiahla žalobu na historika za výrok, že je v srdci neonacistka

Giorgia Meloniová
Giorgia Meloniová (Zdroj: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

RÍM - Talianska premiérka Giorgia Meloniová v piatok stiahla žalobu za ohováranie proti ľavicovému historikovi Lucianovi Canforovi, ktorý o nej - ešte ako líderke opozície - povedal, že "je v srdci neonacistka". Informovala o tom tlačová agentúra ANSA citovaná TASR.

Proces s Lucianom Canforom sa mal začať v pondelok 7. októbra. Meloniová v ňom v rámci civilnej žaloby žiadala odškodnenie vo výške 20.000 eur. V súčasnosti 82-ročný bývalý profesor gréckej a latinskej filológie na univerzite v Bari vyriekol spomínané slová počas diskusie so študentmi v apríli 2022 – šesť mesiacov pred tým, ako sa Meloniová po víťazstve svojej krajne pravicovej strany Bratia Talianska (FdI) ujala vedenia talianskej vlády.

Canfora v rozhovore pre agentúru AFP na jar tohto roku pred prvým pojednávaním pred súdnym tribunálom v Bari svoje slová neľutoval. "Keď sa povie neonacista, nemyslíme na niekoho, kto pácha zločiny, atentáty; myslíme na niekoho, kto má nápady a morálne prístupy, ktoré odkazujú na túto minulosť," objasnil Canfora. Pripomenul, že Meloniová vo svojej autobiografii z roku 2021 napísala, že prebrala štafetu talianskych povojnových krajne pravicových lídrov vrátane Giorgia Almiranteho.

Bol aj predstaviteľom Talianskej sociálnej republiky

Almirante bol jedným zo zakladateľov dnes už neexistujúceho Talianskeho sociálneho hnutia (MSI) - strany vytvorenej po druhej svetovej vojne prívržencami fašistického diktátora Benita Mussoliniho. Canfora argumentoval, že Almirante bol počas fašistického obdobia redaktorom novín, ktorých prvé čísla časovo kolidovali s rasovými zákonmi proti Židom prijatými v roku 1938. Bol aj predstaviteľom Talianskej sociálnej republiky (RSI) - vojnového bábkového štátu ovládaného nacistami, satelitného štátu Tretej ríše.

Canforu v spore s Meloniovou podporilo mnoho talianskych a zahraničných intelektuálov, pričom francúzsky ľavicový denník Libération zorganizoval aj petíciu na jeho podporu. Meloniová vlani úspešne zažalovala talianskeho novinára Roberta Saviana za to, že v decembri 2020 kritizoval jej postoj voči migrantom. Za to, že Saviano označil Meloniovú a jej názorového supútnika Mattea Salviniho za "bastardov", mu súd vyrubil podmienečnú pokutu vo výške 1000 eur. Premiérka v nedávnej minulosti žalovala aj frontmana britskej rockovej skupiny Placebo Briana Molka, ktorý ju počas vystúpenia v Taliansku v júli 2023 označil za "rasistku" a "fašistku".

Viac o téme: ŽalobaGiorgia MeloniováLucian Canfora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu