Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Litovský parlament ratifikoval dohodu s Nemeckom o umiestnení vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RIGA- Litovský parlament ratifikoval dohodu s Nemeckom o umiestnení bojaschopnej brigády na svojom území. Za ratifikáciu hlasovalo vo štvrtok všetkých 88 prítomných poslancov, informovala agentúra DPA.

Dohoda, uzavretá 13. septembra v Berlíne, predpokladá umiestnenie nemeckých vojakov aj civilných príslušníkov ozbrojených síl v Litve. Brigáda by mala byť pripravená na nasadenie do roku 2027. Parlament začal o pláne rokovať minulý týždeň po vystúpení nemeckého ministra obrany Borisa Pistoriusa. Niektorí poslanci vo štvrtok upozornili na symbolický význam prijatia dohody v deň 34. výročia zjednotenia Nemecka. Litovský minister obrany Laurynas Kasčiunas ratifikáciu označil za "ďalší základný kameň nášho strategického partnerstva" s Nemeckom.

Dohodu musí ešte ratifikovať aj nemecký Bundestag, termín jej prerokovania zatiaľ nebol stanovený. Pistorius počas návštevy Litvy uviedol, že ukončenie ratifikačného procesu očakáva v budúcom roku. Litva je členská krajina NATO a podľa dohody by v nej malo byť dislokovaných až 5000 nemeckých vojakov. Až 80 percent z nich bude v meste Rudninkai neďaleko hraníc s Bieloruskom. Zvyšní budú umiestnení v meste Rukla v centrálnej časti Litvy. Prvých približne 20 nemeckých vojakov na mieste dislokácie v Litve pôsobí od apríla, ďalších 120 by malo prísť začiatkom októbra. Očakáva sa, že vojaci a ich rodiny budú zatiaľ bývať v hlavnom meste Vilnius a v Kaunase.

Viac o téme: NemeckoVojaciLitva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu