Streda9. október 2024, meniny má Dionýz, zajtra Slavomíra

MIMORIADNY ONLINE Nový generálny tajomník NATO pricestoval do Kyjeva: Prvé rokovanie s ukrajinským prezidentom!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rokoval vo štvrtok v Kyjeve s novým generálnym tajomníkom NATO Markom Ruttem o situácii na bojisku a ukrajinskom "pláne víťazstva". Rutte je na prvej návšteve Kyjeva od vymenovania do funkcie začiatkom tohto týždňa. Informujeme podľa správy agentúry Reuters. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO

Ukrajina oslavovala Deň obrancov a ochrancov Ukrajiny. (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:53 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok rozhodne odmietlo tvrdenia niektorých ruských médií, že ukrajinská armáda sa údajne pokúsila zaútočiť na Kurskú jadrovú elektráreň alebo v jej blízkosti. Informuje o tom britská stanica BBC.        

Hovorca ukrajinského rezortu diplomacie Heorhij Tichyj upozornil, že ukrajinská armáda prísne dodržiava normy medzinárodného humanitárneho práva a neútočí na civilistov ani civilnú infraštruktúru.

20:15 Rus, odsúdený za spálenie koránu, pôjde znovu pred súd. Dvadsaťročný Nikita Žuravel je teraz obvinený z vlastizrady, pretože podľa prokuratúry odovzdával ukrajinskej tajnej službe SBU utajované informácie, uviedol dnes na svojom webe ruský list Kommersant. Obvinenému podľa prokuratúry hrozí až 20 rokov za mrežami. Súd ho však môže poslať na doživotie, napísal server Meduza. Žuravelov prípad sa stal všeobecne známym predovšetkým po tom, ako ho po odovzdaní do Čečenska vo väznici brutálne zbil 15-ročný syn miestneho vládcu Ramzana Kadyrova, ktorý bol vzápätí vyznamenaný. Väzňov sa ruské úrady nezastali, Kremeľ sa odmietol vyjadriť.

19:54 V Chorvátsku sa budúci týždeň uskutoční summit lídrov balkánskych krajín o Ukrajine, na ktorom sa zúčastní aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Oznámil to vo štvrtok chorvátsky premiér Andrej Plenkovič, informuje agentúra AFP. Cieľom stretnutia v Dubrovniku je podľa Plenkoviča dosiahnuť, aby "celý región podporoval Ukrajinu a Ukrajincov v boji za slobodu". Schôdzka sa bude konať v stredu.

19:33 Predsedovia regionálnych vlád vo východonemeckých spolkových krajinách Sasko a Braniborsko a šéf durínskej organizácie Kresťanskodemokratickej únie (CDU) sa v spoločnom článku pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) vyslovili za väčšie diplomatické úsilie Nemecka o ukončenie ruskej vojny proti Ukrajine a za rokovania s Moskvou. Zemskí premiéri Michael Kretschmer (CDU) a sociálny demokrat (SPD) Dietmar Woidke a Mario Voigt, ktorý o úrad krajinského premiéra usiluje v Duríne, budú po septembrových krajinských voľbách pri vytváraní nových vlád odkázaní na podporu ľavicovej strany BSW Sahry Wagenknechtovej. Tá pritom patrí k hlasným zastávkam rokovaní s Ruskom o mieri, čo dnes zopakovala aj na veľkej protivojnovej demonštrácii v Berlíne.

19:01 Légia, ktorá mala byť tvorená Ukrajincami žijúcimi v Poľsku, nevznikne, nenašlo sa dosť záujemcov, ktorí by do nej chceli vstúpiť. V stredu to podľa serveru Business Insider pripustil poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-kamysz.

18:49 Na Ukrajinu dorazil ďalší raketový systém protivzdušnej obrany Patriot, s ktorého odovzdaním súhlasilo Rumunsko. Príslušné rozhodnutie rumunské úrady definitívne schválili minulý mesiac, napísal dnes na svojom webe list Ukrajinska pravda s odvolaním sa na vyjadrenie hovorcu rumunského ministerstva obrany. Už o deň skôr Bukurešti poďakoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

17:36 Ruská prokuratúra požiadala súd, aby odsúdil bývalého príslušníka americkej námornej pechoty Roberta Gilmana na deväť rokov do väzenia. Informovali o tom dnes tlačové agentúry. Gilman si už v ruskom väzení odpykáva predchádzajúci trest. Verdikt súdu vo Voroneži na juhozápade Ruska má byť vynesený v pondelok 7. októbra.

16:53 Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že jeho jednotky obsadili mesto Vuhledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Správa prišla deň po oznámení ukrajinských síl, že sa odtiaľ sťahujú, informujú agentúry AFP a Reuters. Mesto, ktoré Rusko nazýva Ugledar, odolávalo ruským útokom viac ako dva roky. O tom, že nad ním získali úplnú kontrolu ruské sily, informovali ešte v stredu proruskí vojnoví blogeri.

16:48 Nepriame škody na kľúčovom ukrajinskom poľnohospodárskom sektore v dôsledku ruskej invázie môžu do konca budúceho roka dosiahnuť 83 miliárd USD (75,19 miliardy eur). Uviedla to vo štvrtok Kyjevská škola ekonomiky (KSE) s tým, že najväčší podiel na škodách má pokles rastlinnej výroby. Informovala o tom agentúra Reuters.

16:20 Pri ruskom dronovom útoku vo štvrtok v severoukrajinskom meste Černihiv zahynuli traja ľudia vrátane šesťročného dievčaťa, tvrdia tamojšie úrady. Informuje agentúra AFP.

Podľa informácií polície zaútočili bezpilotné lietadlá na nákladné auto dodávajúce ľuďom plyn do domácností. To následne vybuchlo a priľahlé obytné budovy zachvátili plamene. Zranenie utrpeli štyria ľudia vrátane dvoch detí vo veku štyri a 13 rokov. Všetci boli hospitalizovaní v neďalekej nemocnici.

13:07 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rokoval vo štvrtok v Kyjeve s novým generálnym tajomníkom NATO Markom Ruttem o situácii na bojisku a ukrajinskom "pláne víťazstva". Rutte je na prvej návšteve Kyjeva od vymenovania do funkcie začiatkom tohto týždňa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

11:40 Ukrajinské bezpilotné lietadlá zaútočili na ruské letisko vo Voronežskej oblasti, uviedol zdroj SBU.

11:00 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 3. októbru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

10:25 Ukrajina zasiahla ruský radarový systém s dlhým dosahom pomocou ATACMS dodaných z USA, tvrdí armáda.

9:15 V dôsledku ruského ostreľovania v Charkove bola zasiahnutá päťposchodová obytná budova.

8:45 Ruské úrady vo štvrtok dočasne uzatvorili letisko v Kazani na juhozápade Ruska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na ruskú agentúru RIA Novosti. "V záujme zaistenia bezpečnosti letov civilných lietadiel je od 6.00 h. moskovského času (5.00 h. SELČ) obmedzená prevádzka letiska Kazaň. Letisko neprijíma ani nevypravuje lety," uviedol ruský Federálny úrad pre leteckú dopravu (Rosaviacija). Úrad neskôr informoval, že prevádzku letiska bola okolo 9.00 h moskovského času (8.00 SELČ) opäť obnovili.

8:42 Ukrajina aj Rusko informujú o zostrelení desiatok nepriateľských dronov nad svojím územím počas noci na dnes. Kým ukrajinské letectvo oznámilo likvidáciu 78 z celkových 105 ruských bezpilotných strojov, ruské ministerstvo obrany hlási zničenie 113 ukrajinských dronov. Moskva neuvádza, koľko bezpilotných strojov podľa nej Ukrajinci na ruské územie vyslali celkom.

7:40 Viac ako tretina z očakávaných 500.000 kusov munície, ktoré majú byť dodané v rámci českej iniciatívy do konca roka, už je na Ukrajine. V rozhovore to ČTK povedal nový ukrajinský veľvyslanec v Prahe Vasyl Zvaryč. Nemá informácie o tom, že by s muníciou boli ťažkosti, o ktorých nedávno informoval nemecký list Handelsblatt. Zároveň podľa veľvyslanca Ukrajina rokuje s českým ministerstvom obrany o rozšírení iniciatívy.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu