Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

Nemecká polícia zadržala čínsku občianku podozrivú zo špionáže

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - V nemeckom Lipsku polícia v pondelok zadržala Číňanku pre podozrenie zo špionáže a odovzdávania informácií o dodávkach zbraní, uviedla v utorok vo vyhlásení generálna prokurátúra. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Podozrivá označená ko Ja-čchi X. podľa všetkého získavala informácie počas práce pre logistickú spoločnosť na letisku Lipsko/Halle a následne ich odovzdávala členovi čínskej tajnej služby, voči ktorému sa vedie osobitné stíhanie, uvádza vyhlásenie.

archívne video

Věra Jourová o používaní špionážnych softvérov v krajinách EÚ (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Zozbierané údaje za roky 2023 a 2024 obsahovali informácie o letoch, náklade, cestujúcich a podrobnosti o preprave vojenského vybavenia a o osobách s väzbami na nemeckú strojárenskú spoločnosť, ozrejmila prokurátora.

Napätie medzi Berlínom a Pekingom sa v uplynulom roku zvýšilo, keď nemecký kancelár Olaf Scholz predstavil prvú komplexnú nemeckú stratégiu národnej bezpečnosti. V nej uviedol, že Čína je "partnerom, konkurentom a systémovým súperom". Berlín tiež obviňuje Čínu, že opakovane koná proti záujmom a hodnotám Nemecka v úsilí zmeniť svetový poriadok založený na pravidlách. Podľa dokumentu tiež zvyšuje tlak na regionálnu i medzinárodnú bezpečnosť a nedodržiava ľudské práva.

Viac o téme: ŠpionážPolícia NemeckoČínska občianska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu